La pandèmia encara no s'ha acabat i la cinquena onada encara pressiona amb força els hospitals i les UCI catalanes. Malgrat tot, l'arribada de les vacances està provocant que molta gent no vagi a la cita per a rebre la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus i la deixin per a la tornada. En una entrevista a Catalunya Ràdio, la cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha explicat que algunes de les persones que estan programades aquests dies per rebre la segona dosi de la vacuna, no es presenten a la cita. 

Segons ha dit durant l'entrevista, el Departament de Salut està intentant redistribuir l'estoc de vacunes per facilitar que les persones que tenen cita i no són al seu lloc habitual de residència, puguin anar al centre de vacunació que tinguin més pròxim del lloc on estan passant les vacances. El motiu és que ara hi ha més oferta de vacunes que no pas gent que demana cita per a vacunar-se. "Segurament, hi ha persones que havien d'iniciar el període de vacunació ara, però si han d'estar fora, no el comencen i s'esperen al setembre", ha destacat. "Les persones programades no estan venint totes, sempre queda un % de gent que no ve a les segones dosis".

"Estem en plena cinquena onada"

En aquest sentit, Campins ha volgut fer notar també la diferència entre el que experimenten els CAP i hospitals i l'ambient al carrer. D'aquesta manera, ha destacat l'alta incidència de casos i el fet que "al carrer sembla que no passa res, veus més relaxament cada vegada". "Veig menys mascaretes i no sempre hi ha distàncies. Fa la sensació que això ha passat i estem en plena cinquena onada" 

El fet que la gent no vagi a la cita per a rebre la segona dosi, ha provocat que Salut hagi enviat un milió de missatges als menors de 40 anys que encara no han demanat hora per vacunar-se perquè ho facin. En aquest sentit, segons ha exposat Campins, és de vital importància que la gent es vacuni: "El més important ara és que es vacunin, encara que perdin un dia de vacances". "Cal conscienciar a la gent encara que estiguin fora del lloc de residència. Salut està intentant redistribuir les vacunes per facilitar la vacunació".

Un 40% de les persones no compleixen la quarantena

Per altra banda, Campins també ha alertat que més d'un 40% de persones que no compleixen la quarantena i que sí que l'haurien de complir. Fins i tot, ha alertat que podria ser més elevat el percentatge. La cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron s'ha mostrat preocupada per aquest fet i ha insistit que l'aïllament s'hauria de fer "de forma estricta".

No s'ha mostrat tan preocupada, però, pel fet que la gent endarrereixi la vacuna, ja que creu que al setembre la tendència revertirà. "Les persones creuen en la ciència, el que preocupa d'aquesta cinquena onada és l'incompliment de la quarantena". 

Campins ha destacat que la corba està a punt de doblegar-se, però que els resultats encara tardaran uns dies a veure's a les UCI. "Tal com van les coses, pensem que el creixement s'estabilitzarà aquesta setmana o la que ve". Malgrat tot, ha insistit també que l'edat mitjana de pacients a les UCI és ara d'entre 53 i 55 anys i que aquestes persones es preveu que tindran una estada més llarga. 

Una desescalada més lenta

La cap d'Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron creu que la desescalada hauria de ser molt més lenta perquè "cada vegada que hem desescalat de pressa ens ha anat malament". La nova variant s'ha establert més transmissible i per aquest motiu ressalta que "hem de ser prudents". 

 

 

Imatge principal: Un membre del personal sanitari es prepara per administrar una dosi de la vacuna contra el coronavirus / Efe