La pressió hospitalària provocada per la cinquena onada de la covid torna a ser la protagonista una jornada més. En les darreres hores ha tornat a créixer el nombre d'ingressats a planta per coronavirus, es passa de 2.227 persones a 2.292. Les UCI segueixen la mateixa tònica, hi ha 10 nous ingressats deixant un total de 577. La situació als passadissos dels centres sanitaris segueix tensa en contrast amb la resta d'indicadors epidemiològics, els quals fa dies que s'allunyen de les xifres rècord que van registrar en el punt més àlgid d'aquesta onada. 

La mortalitat ha tornat a experimentar un lleu repunt i en les últimes hores s'han notificat 10 morts. Es tracta d'una xifra molt menor a la que han deixat altres onades, però bastant alta per la cinquena, la qual fins el moment s'ha caracteritzat per unes taxes de mortalitat molt baixes. 

Baixada constant

Pel que fa a la resta d'indicadors epidemiològics, mantenen una baixada constant. Entre els que criden més l'atenció es troba el nombre de contagis diaris, el qual ha patit un descens vertiginós, sobretot tenint en compte les xifres rècord que havia assolit durant aquesta onada. En les darreres hores s'han registrat 1.526 nous contagis, és possible que aquesta dada tan baixa estigui condicionada pel fet que els cap de setmana es fan menys testos. Caldrà esperar per veure si la tendència s'estabilitza al voltant dels 2.000 o menys casos diaris. 

El risc de rebrot segueix a la baixa i se situa en 671 punts, 56 menys que la jornada anterior. L'Rt també segueix en cotes baixes concretament en 0,76 punts, la qual cosa implica que el virus no està en fase expansiva sinó que retrocedeix. 

La incidència acumulada a 7 dies (IA7) se situa per sota dels 400 casos per cada 100.000 habitants, concretament en 359,10 casos. Es tracta de la mitjana de tot el territori, en algunes localitats aquest indicador supera els 400 casos, fet que, si tenen més de 5.000 habitants, els fa entrar en el llistat de municipis amb toc de queda nocturn

Per ara els municipis amb els indicadors epidemiològics més alts se segueixen concentrant a la costa, malgrat comptades excepcions a l'interior. 

Vacunació constant

Fins i tot durant el cap de setmana la vacunació continua en marxa, però amb un nombre menor de dosis administrades. Seguint l'estratègia de vacunació de Salut que prioritza l'administració de segones dosis davant de primeres, en les últimes hores s'han posat  9.916 segones dosis i 6.165 primeres

Tot plegat fa que a Catalunya ja hi hagi 4.545.335 persones amb la pauta de vacunació completa, un 57,8% de la població. Es tracta d'una xifra que apropa a poc a poc el país a l'objectiu de la immunitat de grup. 

L'escut de la vacuna 

Les vacunes han evitat més de 2.500 morts per coronavirus a Catalunya des de principis d'any, segons ha explicat la investigadora del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats. La investigadora ha detallat que, avui dia, hi hauria set vegades més decessos que els actuals i estaríem en els 200 diaris.

Paral·lelament, la biòloga també s'ha referit a la situació dels hospitals, que seria extremadament crítica sense la campanya de vacunació. Des del BIOCOMSC, estimen que hi hauria 1.200 persones ingressades a les Unitats de Cures Intensives (xifra que es va veure durant la primera onada, quan es va arribar a les 1.500).

 

Imatge principal: Una sanitària camina per l’UCI / ACN