Aproximadament el 80% dels pacients hospitalitzats en cures intensives poden patir mal cerebral després de l'hospitalització. Així queda reflectit en un nou estudi publicat a New England Journal of Medicine que cobra encara més actualitat a causa de l'alt nombre de persones que han requerit aquest tipus d'ingrés després de contreure el SARS-CoV-2.

Els pacients ingressats en cures intensives, a més de requerir intubació amb respiradors artificials, reben un altre tipus de medicacions, com analgèsics forts, anestèsia o calmants. Segons descriu l'article, tots aquests tractaments, fins i tot quan es realitzen amb gran atenció, supervisió completa i sense errors, podrien posar en perill el funcionament cognitiu després del tractament.

UCI

Malalt a cures intensives

L'estudi

La investigació ha estat realitzada per experts de la Universitat de Vanderbilt, Tennessee, EUA i es basa en dades de 821 pacients que van ser tractats a l'UCI durant 5 dies a causa de problemes respiratoris o infeccions i dels quals només el 6% tenia algun problema cognitiu anterior. Durant l'hospitalització, el 75% dels pacients va passar un període de disminució greu de la funció cognitiva i desorientació espacial a causa de la medicació o com una reacció secundària a la seva condició física.

Els experts van examinar els pacients després d'un any, i van trobar que el 34% patia d'aquestes disfuncions, similars a persones que van ingressar a l'hospital després de patir una lesió cerebral. El 24% es trobava en una situació similar a la primera etapa de la malaltia d'Alzheimer. El 80% tenia un funcionament del cervell pitjor a què li correspondria en funció de la seva edat i educació.

Els investigadors creuen que aquests resultats demostren que durant l'hospitalització cal realitzar un seguiment més exhaustiu del comportament cerebral, oferint una millor protecció durant els dies de l'ingrés. A més, cal establir un pla de rehabilitació i avaluació cognitiva adaptat els pacients ingressats en cures intensives.

Segons la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (SEMICYUC) el 15% dels pacients amb infecció pel nou coronavirus COVID-19 han presentat quadres greus que han de ser atesos en Unitats de Cures Intensives (UCI). Per aquesta raó, es va haver de coordinar un Pla de Contingència conjunt que permetés un tractament efectiu i controlat d'aquests pacients.

Prova COVID

Prova de covid-10

Tanmateix, si alguna cosa ha quedat clara durant la pandèmia, és que el sistema sanitari s'ha vist totalment col·lapsat i no s'ha pogut atendre forma completament eficaç a tots els pacients que han necessitat aquest tipus d'atenció, pel que s'ha requerit una revisió de tots els protocols per avaluar el que ha succeït i adoptar les mesures necessàries per millorar-los si és necessaris.