Comencen les onades d'hivern de grip, covid-19 i bronquiolitis a Catalunya. Així ho indiquen les dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions (SiViC), segons les quals els casos de les tres malalties han pujat en l'última setmana. És veritat que els nivells de transmissió encara són baixos, però la tendència dels tres virus és ascendent i indica l'inici de les onades epidèmiques de tardor i d'hivern. De fet, és ascendent sobretot en la grip i el virus respiratori sincicial (VRS, el causant de la bronquiolitis en infants), amb una major incidència en els menors de 45 anys.

En la setmana del 13 al 19 de novembre, els casos de grip diagnosticats a l'atenció primària es troben una mica per sobre que la temporada anterior: 3.144, davant dels 2.354 de l'any passat. No ha sigut així en el cas de la covid-19, de la qual s'han diagnosticat 3.501 casos, una xifra inferior a la de qualsevol de les temporades anteriors en el mateix període de l'any. I tampoc és el cas de la bronquiolitis, que va tenir una temporada passada molt dura i excepcional: si enguany s'han diagnosticat 680 casos a l'atenció primària, l'any passat la xifra va ser de 1.610.

La importància de la vacunació

El Departament de Salut recorda que la vacunació és la millor manera perquè tots els grups de risc es protegeixin davant d'aquests virus estacionals, propis de la tardor i l'hivern. En aquests grups hi ha els majors de 60 anys, embarassades o persones amb problemes crònics de salut i altres malalties de risc, així com els professionals sanitaris, sociosanitaris i dels serveis essencials crítics. La vacunació és accessible a tot Catalunya demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP.

La cobertura vacunal davant la covid-19 de les persones més grans de 80 anys és del 48% i del 33% per al grup de 70 a 79 anys, mentre que la protecció davant de la grip en aquests grups d'edat és una mica més elevada, amb un 55% i un 40%, respectivament. És el primer any que les persones fumadores es poden vacunar en la campanya de la grip, i també és la primera vegada que ha començat una campanya d'immunització dels nadons de fins a sis mesos per protegir-los del VRS. De fet, també és el primer any que els infants d'entre sis mesos i cinc anys poden vacunar-se de la grip.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!