La vacunació en residències catalanes ha començat sense vacunes per als treballadors, perquè han arribat "molt poques" dosis. Així ho ha explicat aquest dimarts la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant l'inici de la campanya contra la grip i la covid a la residència Feixa Llarga Laia González de l'Hospitalet de Llobregat —on ha afegit que amb les vacunes actuals només es poden cobrir les 65.000 persones que viuen en residències de Catalunya. La previsió amb la qual treballen a Salut és que arribin unes 200.000 dosis setmanals a partir de la primera setmana d'octubre.

"A partir de la pròxima setmana, si realment arriben aquestes 200.000 dosis, ja vacunarem simultàniament. Però mentre tinguem les vacunes justes per a les persones residents, entendran que prioritzem les persones residents", ha argumentat Cabezas. Aleshores, les primeres vacunes seran per la gent "més vulnerable" davant la covid-19 i la grip. És a partir del 16 d'octubre quan Salut preveu iniciar la campanya massiva dirigida a persones majors de 60 anys, pacients amb patologies de risc i els professionals sanitaris.

La covid-19, estable

La campanya de vacunació ha començat amb la covid-19 estable, sense grans canvis en les últimes setmanes. Enrere queden aquelles setmanes d'estiu amb el coronavirus disparat: per exemple, en els últims set dies (del 18 al 24 de setembre) només hem vist un lleu augment de positius i un descens d'hospitalitzacions. D'acord amb els indicadors epidemiològics actuals, la secretària de Salut Pública ha reconegut aquesta estabilitat i ha assegurat que no hi ha "pressa" per començar la vacunació a altres col·lectius. 

Per acabar amb l'actual manca de vacunes, Cabezas ha descartat immunitzar amb dosis antigues i ha remarcat que s'administrarà la vacuna recomanada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) —aprovada a finals d'agost, motiu pel qual des de Salut pensen que han arribat menys dosis aquest setembre i creuen que n'arribaran més a l'octubre. La directora general de Provisió de Serveis de la Conselleria de Drets Socials, Maria Rosa Pons, ha reivindicat les vacunes com "l'escut més efectiu i més eficaç" contra la covid-19 i totes les seves variants.

Novetats de la campanya

La nova campanya de vacunació té algunes novetats, com ara una prova pilot amb una vacuna intranasal de la grip per a infants de 6 mesos a 5 anys. També s'ha recomanat per primera vegada que els fumadors es vacunin contra la grip. De fet, es vacunaran de la grip persones d'entre 5 i 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic i persones fumadores. Finalment, cal no oblidar que una altra de les principals novetats és la vacunació de nadons de fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS) —el causant de la bronquiolitis. S'immunitzarà amb Nirsevimab, la nova vacuna davant del VRS. La immunització començarà a l'octubre i es durà a terme per dues vies: a centres de primària per als nadons nascuts entre l'abril passat i el setembre; i a l'hospital, després del part, als que neixin entre l'octubre i el març del 2024.

Recordem que la campanya es va avançar a finals de setembre per petició de la Comissió de Salut Pública, on estan representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat. Durant la reunió en la qual es va prendre aquesta decisió, es va analitzar l'evolució de la situació epidemiològica i es va assenyalar que s'havia detectat un lleuger augment que s'estava estabilitzant.