El Departament de Salut ha recomanat per primera vegada que els fumadors es vacunin contra la grip, seguint el document del Ministeri de Sanitat de Recomanacions de vacunació davant la grip i covid-19 en la temporada 2023-2024. El text recull que la immunització contra la grip és recomanable per a persones de 5 a 50 anys que presenten un risc més alt de complicacions derivades de la malaltia, com són les persones fumadores. Va ser dimarts passat quan es va publicar el document, en el context de la reunió de la Comissió de Salut Pública —on tant Sanitat com les comunitats autònomes tenen representació i en la qual es va pactar avançar la campanya de vacunació a finals d'aquest mes de setembre. Segons El País, també va ser dimarts passat quan la nova campanya de vacunació a Catalunya va ser presentada en un seminari telemàtic adreçat a sanitaris.

Així doncs, la vacunació contra la covid i la grip en residències catalanes començarà el pròxim dimarts 26 de setembre. Així ho han indicat fonts del Departament de Salut a Efe, alhora que han confirmat que serà el 15 d'octubre quan s'iniciarà la immunització a la població general més gran de 60 anys —tal com ja va avançar el conseller Manel Balcells, en el marc de l'avançament pactat en la Comissió de Salut Pública. En aquest sentit, la vacunació està indicada per a les persones considerades de risc: personal sanitari, malalts crònics, embarassades, immunodeprimits i, per primera vegada, fumadors.

Vacunar els nadons de la bronquiolitis

Una de les principals novetats de la nova campanya és la vacunació de nadons de fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis. S'immunitzarà amb Nirsevimab, la nova vacuna davant del VRS. La campanya es durà a terme per dues vies: a centres de primària per als nadons nascuts entre l'abril passat i el setembre; i a l'hospital, després del part, als que neixin entre l'octubre i el març del 2024.

Pel que fa als fumadors, Balcells ja va avançar la setmana passada que Salut estudia regular el tabac al cotxe —especialment si hi viatgen menors o persones vulnerables. Una prohibició que es faria mitjançant la reforma de la llei antitabac, segons va concretar. D'altra banda, va reconèixer que la possibilitat de prohibir el tabac a les terrasses de bars i restaurants és una qüestió molt controvertida que genera certa "polèmica" i va dir que estan en converses amb el sector per buscar una solució dissuasiva que permeti "protegir la salut" sense alterar la feina que fan els restauradors.