Segons l'Organització Mundial de la Salut, la dieta mediterrània és una de les millors del món i la recomana per a tots aquells que vulguin tenir una vida saludable. Són nombrosos els estudis que avalen aquest tipus d'alimentació, sobretot per a la prevenció de malalties cardiovasculars.

Per la seva part, la dieta keto o cetogénica, s'ha convertit en una de les més de moda dels últims anys per perdre pes i per millorar alguns indicadors de salut. És veritat que existeix molta controvèrsia sobre aquesta dieta i que es poden trobar estudis que demostren els seus beneficis en casos d'epilèpsia, alguns tipus de diabetis i en persones amb fetge gras. Igual com n'hi ha altres que conclouen que el fet de suprimir un nutrient com els hidrats de carboni d'una forma tan dràstica no és sostenible a llarg termini.

Plat dietaLa dieta mediterrània i la dieta keto són les dues que han estat motiu d'aquest estudi

Però... què passaria si s'unissin les dues dietes? Doncs el cert és que existeix un estudi dut a terme per la Facultat de Medicina de la Universitat de Còrdova que conclou que la combinació d'ambdues dietes pot resultar molt beneficiosa.

En concret, afirma que "la dieta cetogénica mediterrània espanyola (DCME) és una teràpia segura i efectiva per perdre pes, promoure un perfil lipídic no aterogénico, baixar la pressió arterial, millorar la glucèmia en dejú, curar pacients amb síndrome metabòlica i tractar la malaltia del fetge gras no alcohòlic associada a la síndrome metabòlica".

L'estudi

Els participants en l'estudi van rebre una dieta cetogénica (quantitat diària de carbohidrats inferior a 0,2-0,4 g/kg de pes) va consistir en 3 racions diàries de vegetals de fulla verda cuits o en amanides i qualsevol aliment proteic del bloc permès aquell dia en quantitat il·limitada. L'esmentada dieta cetogénica tenia la peculiaritat d'estar constituïda per una quantitat mínima diària de 30 ml d'oli d'oliva verge extra distribuïda en almenys 3 preses (10ml/àpat), 2 preses/dia de vi negre (100-200ml/presa en dinar i sopar) i tenir com a font proteica principal el peix.

Els aliments proteics van ser classificats a 2 blocs: peix-no peix (carn/ous/formatges curats). Aquests blocs no serien barrejats el mateix dia en què es consumissin i podrien utilitzar-se sense cap limitació amb la condició que el bloc del peix havia de ser consumit 4 dies a la setmana. Això es va fer per garantir de forma senzilla, una aportació d'àcids grassos insaturats més gran que saturats. Tots els pacients van prendre una quantitat diària d'aigua de 3 litres, 2 càpsules d'un complex multivitaminicomineral i 1 comprimit de 1500 mg de carbonat de calci.

Salmón verduresL'estudi revela que la combinació d'ambdues dietes millora les xifres de sobrepès i altres mesuradors

Les 31 persones que el van dur a terme, sense diferències significatives en els paràmetres estudiats en comparar homes i dones van experimentar una reducció altament significativa del pes corporal (d'una mitjana de 108,62 kg a 94,48 kg), de l'IMC (de 36,46 kg/m2 a 31,76 kg/m2 ) i d'altres paràmetres com el colesterol total i l'índex glucèmic.