Segons s'extreu d'un recent estudi publicat a la revista The Lancet Gastroenterology & Hepatology, un de cada cinc joves té la malaltia del fetge gras –també coneguda com a esteatosi–, i un de cada 40 ja ha desenvolupat fibrosi (cicatrius hepàtiques). L'estudi científic és el primer que prova de determinar la prevalença de la malaltia del fetge gras i la fibrosi en adults joves sans al Regne Unit.

La malaltia del fetge gras és una condició per la qual els greixos s'acumulen a les cèl·lules del fetge. Es classifica en dos tipus diferents: d'una banda, hi ha la malaltia del fetge gras no alcohòlic, que habitualment la pateixen persones amb sobrepès o obesitat, i, per un altre, la malaltia del fetge gras relacionada amb l'alcohol, que s'associa amb nivells nocius de consum d'aquesta substància.

Cervesa

Si no es tracten, ambdós poden provocar fibrosi i, en casos greus, poden derivar en una temible cirrosi hepàtica, que resulta irreversible. La malaltia del fetge gras no alcohòlic afecta el voltant del 25 per cent dels adults als països desenvolupats.

L'estudi

En aquesta ocasió, la investigació ha estat realitzada per especialistes de la Universitat de Bristol, al Regne Unit, i en ella es van examinar les dades recopilades de 4.021 participants de l'estudi Children of the 90s. Els participants de l'estudi de salut, que prèviament havien estat avaluats per detectar si patien de fetge gras no alcohòlic quan eren adolescents utilitzant ultrasò, van ser convidats a una avaluació utilitzant elastografia transitòria.

Els investigadors primer van observar els participants que no van informar sobre el consum nociu d'alcohol i van descobrir que un de cada cinc tenia una malaltia del fetge gras no alcohòlic. En ampliar les dades per incloure tots els participants, novament van trobar que més del 20 per cent mostrava evidència de fetge gras i un de cada 40 ja havia desenvolupat fibrosi. Aquells participants que tenien tant el fetge gras com el consum nociu d'alcohol tenien més risc de cicatrització hepàtica. En comparació, als 17 anys d'edat, el 2,5 per cent dels participants tenia nivells moderats a severs de fetge gras, mentre que a l'edat de 24 aquest número va augmentar al 13 per cent.

Segons l'opinió dels autors de l'estudi, "les dades dels nens dels noranta han ressaltat la importància potencial de la salut del fetge entre els adults joves. Aquest grup d'edat continua sent un punt cec per als metges, ja que generalment es consideren un grup d'edat saludable que poques vegades s'estudia. Si l'epidèmia d'obesitat i la cultura de l'abús de l'alcohol no s'aborden en l'àmbit nacional, és possible que es vegi un nombre creixent de pacients que presenten malaltia hepàtica en etapa terminal i en edats més primerenques".

Bevent

Els científics consideren que aquesta tendència es pot revertir. Assenyalen que és important tenir en compte que encara que es va identificar que el 20 per cent dels participants tenia fetge gras, només un petit percentatge dels individus desenvoluparà cirrosi i la gran majoria dels que van prendre part de l'estudi haurien d'estar bé en un futur si tenen en compte la necessitat de dur a terme una dieta adequada i fer exercici.

Així mateix, els autors afirmen que els pròxims passos a fer seran observar més de prop com els factors ambientals i genètics poden portar les persones a desenvolupar una malaltia del fetge gras no alcohòlic més aviat.