La inflamació és una resposta immunològica natural del nostre cos, que es produeix quan combatem una infecció o una lesió i causa generalment inflor, enrogiment i, de vegades, dolor. El problema es produeix quan la inflamació persisteix i mai no desapareix per complet. La inflamació crònica es tradueix que l'organisme està sempre en un estat d'alerta màxima i pot desencadenar problemes de salut importants, com poden ser les malalties cardíaques, la diabetis, la malaltia d'Alzheimer o el càncer.

En una situació normal, els nivells d'inflamació estan una mica sota control. Però factors com fumar, tenir sobrepès o obesitat o beure en excés poden augmentar el risc d'inflamació. La dieta també juga un paper important, per això són molts els experts que promouen una dieta encaminada a reduir els nivells d'inflamació. Aquest tipus d'alimentació consisteix a incorporar una sèrie d'aliments que han demostrat que combaten la inflamació i, el que és també important, eliminar els aliments que hi contribueixen.

Bàsicament, aquest tipus d'alimentació consisteix a incorporar fruites i verdures diàriament, limitar el consum de carns vermelles i lactis i optar pels carbohidrats complexos en lloc de simples. A més, com la major part dels aliments que promouen la inflamació no són saludables, la qualitat de la dieta millora notablement.

FruitaIngerir fruita i verdura diàriament afavoreix la lluita contra la inflamació crònica

La dieta antiinflamatòria és especialment útil per a algú que està torejant amb una inflamació crònica com a resultat d'un problema de salut. Els atletes i les persones que fan exercici d'alta intensitat i busquen disminuir la seva inflamació inicial també podrien trobar-ho beneficiós, així com la població en general.

Alguns altres estudis han analitzat l'efecte de menjar una dieta rica en aliments antiinflamatoris sobre diferents patologies. Per exemple, aquest article publicat a Frontiers in Nutrition que demostra que l'elecció d'aliments antiinflamatoris pot ajudar les persones amb artritis reumatoide. Un altre estudi recollit per Integrative Cancer Therapies, va concloure que quan les persones amb poliposi adenomatosa familiar (càncer de còlon i recte) seguien una dieta baixa en inflamació, van presentar menys problemes gastrointestinals i un millor estat físic en general.

Finalment, una investigació publicada en el Journal of Internal Medicine va demostrar que seguir una dieta antiinflamatòria es va relacionar amb un 13 per cent menys de risc de mort per càncer. Els autors de l'estudi també van observar que els fumadors que seguien una dieta antiinflamatòria tenien un 31 per cent menys de risc de morir per qualsevol causa, un 36 per cent menys de risc de morir de malaltia cardiovascular i un 22 per cent menys de risc de morir de càncer.

Aquests són alguns dels aliments amb propietats antiinflamatòries: fruita fresca, com el raïm, nabius, plàtans, pomes, mangos, préssecs, tomàquets i magranes. La fruita seca, incloses prunes, panses. Verdures, especialment bròcoli, cols de Brussel·les i coliflor. Proteïnes d'origen vegetal, com a cigrons, seitan i llenties: peixos grassos, com a salmó, sardines, tonyina blanca, areng i verat. Cereals integrals, inclosa la civada, l'arròs integral, l'ordi i el pa integral. Verdures de fulla verda, inclosa la col arrissada, els espinacs i l'enciam romà. També el gingebre, les llavors com la xia i llinosa, els aliments plens d'àcids grassos omega 3, com l'alvocat o els peixos blaus, el cafè, el te verd i la xocolata negra.

CigronsEls cigrons són un llegum amb propietats antiinflamatòries reconegudes

Al contrari, cal prendre amb moderació o evitar els carbohidrats refinats, com el pa blanc, pastissos i dolços. Aliments i begudes amb alt contingut de sucre, inclosos refrescos i altres begudes ensucrades, la carn vermella, els lactis, els aliments processats o els fregits.