La inflamació és una resposta del nostre organisme davant lesions i infeccions i, per tant, ajuda el cos a combatre malalties desenvolupant una part necessària del procés de curació. El problema és que quan s'adopten uns hàbits de vida poc saludables, aquesta circumstància es pot fer crònica i portar al cos en un estat d'alerta constant que provoca un impacte molt negatiu en els teixits i els òrgans.

De fet, la ciència ha demostrat que la inflamació crònica té un paper important en determinades malalties, com les autoimmunes i d'altres patologies com l'obesitat, l'asma, la diabetis, les malalties cardiovasculars o fins i tot la depressió. En els últims anys, a més, s'han establert relacions entre la inflamació crònica i el càncer, perquè aquest sembla que tendeix a formar-se en algunes ocasions en àrees amb inflamació, tot i que encara fa falta molta investigació sobre això.

Home amb dolor

En un procés inflamatori ordinari, els símptomes són molt evidents: dolor, enrogiment, picor, inflor...

Però... com podem saber que en el nostre organisme s'està produint una inflamació crònica? De vegades no és fàcil, perquè són símptomes molt generals que poden tardar temps a aparèixer. Habitualment, les persones que la pateixen viuen amb una sensació de fatiga constant i poden presentar digestions difícils, úlceres a la boca que no es curen o erupcions a la pell. Les conseqüències, però, són més greus a llarg termini i és quan augmenta el risc de patir altres malalties.

Els factors que poden determinar la seva aparició són portar una dieta desequilibrada amb molts sucres i greixos saturats, fumar i beure, patir un estrès crònic o estar en contacte amb substàncies químiques o contaminació. A més, recentment s'ha confirmat que els desequilibris intestinals causen també inflamació crònica en les persones grans.

La millor manera de curar i prevenir-la és canviar dràsticament aquests hàbits de vida, sobretot en el que té a veure amb l'alimentació. També es aconsellable realitzar una anàlisi de la microbiòtica intestinal que permet veure l'estat de l'intestí i la seva possible repercussió en l'esfera digestiva, a més de la seva possible implicació en les alteracions metabòliques i immunològiques generals.

Referent a la dieta, es recomanen aliments com el peix blau –tonyina, salmó o verat, per exemple–, les fruites –en especial algunes com els nabius, les mores, maduixes i cireres–, verdures com la col arrissada, els espinacs o el bròcoli, nous i llavors i greixos saludables com l'oli d'oliva o les olives i alvocat.

Salmón

Se sap també que el càncer tendeix a formar-se en àrees amb inflamació crònica

També és recomanable incloure verdures crues o moderadament cuites, almenys una vegada al dia, així com llegums, espècies com el gingebre i la cúrcuma i aliments probiòtics i prebiòtics. S'han de prioritzar|premiar els productes frescos i poc elaborats, perquè el processament pot canviar el contingut nutricional dels aliments.