La inflamació ajuda el cos a combatre malalties i és una part necessària del procés de curació. Tanmateix, a causa de determinades patologies o hàbits de vida poc saludables, l'organisme pot patir una inflamació persistent o crònica que es converteix en un caldo de cultiu per a l'aparició d'altres malalties. En altres ocasions, són les pròpies patologies les que causen la inflamació crònica, com la psoriasi, l'artritis reumatoide i l'asma.

La dieta pot jugar un paper fonamental a l'hora de revertir aquest problema. Una alimentació antiinflamatòria afavoreix un bon estat de salut i ajuda a prevenir malalties. Les fruites i verdures, aliments que contenen àcids grassos omega 3, cereals integrals i llavors, proteïnes magres i grasses saludables són la base d'una dieta d'aquestes característiques. Al contrari, els aliments processats, l'abús del sucre i els greixos saturats i les carns vermelles i l'alcohol afavoreixen la inflamació.

Peix blau

La dieta antiinflamatòria no és un règim específic, sinó més aviat un estil d'alimentació. De fet hi ha moltes dietes que es podrien qualificar així, com la mediterrània o la DASH, perquè afavoreixen el consum d'aliments rics en antioxidants que augmenten la producció de radicals lliures. Poden servir com a teràpia complementària per a moltes afeccions que empitjoren amb la inflamació crònica, com la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa, la malaltia inflamatòria intestinal, el lupus, la malaltia d'Hashimoto o la síndrome metabòlica –un conjunt d'afeccions entre les quals destaquen la diabetis tipus 2, l'obesitat, la pressió arterial alta i les malalties cardiovasculars.

Els aliments que poden ajudar a controlar la inflamació i que s'han d'incloure aquest tipus d'alimentació són el peix blau –tonyina, salmó o verat, per exemple–, les fruites –en especial algunes com els nabius, les mores, maduixes i cireres–, les verdures, com la col arrissada, els espinacs o el bròcoli, les nous, les llavors i els greixos saludables com l'oli d'oliva o les olives i alvocat.

També és recomanable incloure una vegada al dia verdures crues o moderadament cuites, llegums, espècies com el gingebre i la cúrcuma i aliments probiòtics i prebiòtics. Això sí, tenint en compte que cap aliment per si sol no millorarà la salut d'una persona, per tant es tracta de realitzar un canvi d'hàbits que inclogui diàriament productes com els esmentats anteriorment.

Brócoli (1)

És també important escollir productes frescos i poc elaborats, perquè el processament pot canviar el contingut nutricional dels aliments. S'ha d'analitzar l'etiqueta, perquè hi ha alguns aliments que en principi són saludables, com el cacau que en alguns casos tenen un contingut molt elevat de sucre i greix. Finalment, és també pertinent consumir de forma més moderada aquests aliments: el gluten, perquè moltes persones experimenten una reacció inflamatòria en ingerir-lo; els carbohidrats, perquè una dieta alta en aquests nutrients afavoreix la inflamació i les plantes de la família de les solanàcies, com tomàquets, albergínies, pebrots i patates, perquè semblen desencadenar brots en algunes persones amb malalties inflamatòries.