Catalunya no avançarà a fase 2 aquest dilluns. El Govern ha anunciat el canvi de guió aquest migdia, després que ho aprovés el Procicat. Segons ha avançat TV3 i ha pogut confirmar ElNacional.cat, la reunió del comitè tècnic del Pla d'Emergències de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) ha arribat a la conclusió que, amb les dades actuals, no hi ha les condicions per passar de tram. S'ha acordat seguir en fase 1 com a mínim 15 dies més

Això vol dir, entre d'altres coses, que seguirà el confinament perimetral municipal entre dijous i dilluns, que els centres comercials no podran obrir al 30% de la seva capacitat sinó que hauran de seguir amb la persiana baixada. A més, bars i restaurants no podran ampliar l'aforament fins al 50% als interiors, ni cinemes i teatres al 70%. 

gràfic trams elnacionalcat

Gràfic on s'hi poden consultar les activitats de cada tram / Elaboració pròpia ElNacional.cat

Les dades de Salut d'aquest dijous indiquen que l'índex de contagi puja significativament fins al 0,92 després de dies oscil·lant entre el 0,77 i el 0,78. Avui, cada 100 persones en contagien 92. Aquest és l'indicador de referència estipulat al pla de reobertura a dos mesos vista que va planificar l'executiu per anar flexibilitzant progressivament les restriccions. La norma és clara. Si la Rt no està per sota de 0,9, no es pot avançar. Tampoc acompanyen la resta de dades. El risc de rebrot també s'accelera. Ha passat del 210 d'ahir al 217 d'avui.

El canvi de tendència descendent que s'havia anat encadenant durant tot el mes de novembre, des de l'inici del confinament estricte de la segona onada, va irrompre aquest dimarts passat. La velocitat de transmissió de la Covid pujava per primera vegada en setmanes, sis punts de cop. Fins a 0,84. L'endemà tornava a créixer, cinc punts, i se situava a 0,89, al límit del topall que marca el salt de fase. Aquest dijous, nova galleda d'aigua freda, trencant ja la barrera del 0,9. 

El Departament de Salut havia anat ajornant la presa de decisió definitiva sobre el canvi d'etapa, per comprovar si aquest repunt, que respon a la reobertura de bars i restaurants de dilluns 23 de novembre, revertia. Finalment no ha estat així i l'executiu es veu obligat a fer marxa enrere. Un anunci que arriba l'endemà d'haver presentat el pla específic de Nadal, segons el qual el toc de queda les nits assenyalades es retarda fins a dos quarts de dues i les reunions s'amplien a 10 persones. 

Quan es pot canviar de tram?

Segons va detallar el mateix Govern, la situació de les etapes del pla de reobertura es reavalua cada 15 dies. Segons aquell full de ruta, dilluns 7, en ple pont de la Puríssima, s'hauria hagut d'avançar al tram 2. 

Ara bé, com indica el mateix document, el canvi de fase està indicat només amb un Rt per sota de 0,9 i unes hospitalitzacions setmanals en tendència descendent. Si la transmissió oscil·la entre 0,9 i 1, com és el cas, toca posar el fre. I si se supera l'1, retrocedir i tornar a tancar.