Tendència a l'alça i en perill el canvi de fase. Els nous contagis per coronavirus continuen pujant. Segons les dades que ha facilitat aquest dijous el Departament de Salut, s'han registrat 1.696 nous casos en les últimes 24 hores, i ja en són 345.563 des de l'inici de la pandèmia. Aquest dimecres se'n van detectar 1.462, dimarts 1.505, mentre que dilluns en van ser 561 i diumenge 1.162. Pel que fa al nombre de morts, les dades baixen. S'han notificat 27 noves víctimes mortals —ahir n'hi va haver 39, dimarts 62, dilluns 36 i diumenge 33—, i la xifra total ja s'eleva fins als 15.994.

Per altra banda, l'índex de contagi puja significativament fins al 0,92 després de dies oscil·lant entre el 0,77 i el 0,78, fet que podria posar en perill el canvi de fase. El Govern va exposar que amb un Rt per sobre de 0,90 el pla de reobertura podria frenar-se. Avui, cada 100 persones en contagien ara 92. Pel que fa al risc de rebrot, també hi ha hagut un augment. Ha passat del 210 d'ahir al 217 d'avui.

Les úniques dades positives es troben als centres hospitalaris. De fet, l'evolució és el que més preocupa les autoritats sanitàries, perquè el sistema sanitari continua pressionat. Així, doncs, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades clau per veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Pel que fa als nous ingressos, baixen. Salut n'ha notificat un total de 1.591, 83 casos menys que ahir. Els pacients d'UCI també estan en descens, dels 449 d'ahir als 438 d'avui, 11 menys.  

Quan es pot canviar de tram?

Segons va detallar el mateix Govern, la situació de les etapes del pla de reobertura es reavaluen cada 15 dies. Tal com estava previst, dilluns s'hauria de produir el canvi de tram i passar al 2. Ara bé, les dades d'aquests últims dies ho podrien frenar. 

El mateix pla recull que el canvi de fase seria idoni amb un Rt per sota de 0,9 i uns ingressos setmanals en disminució. D'aquesta manera, també exposa que podria veure's en perill aquest canvi amb un Rt superior al 0,9 i revisar-se si fos superior a 1.

Per tant, la situació actual és que, tot i que amb les dades a la mà es pot observar una tendència a la baixa pel que fa als ingressos hospitalaris, l'Rt té una tendència inversa. 

El Nadal no perilla

Potser perilla el canvi de tram, però el Nadal no. El Govern té intenció d'aplicar el pla de Nadal encara que les dades de l'epidèmia del coronavirus empitjorin. Així ho ha confirmat el Departament de Salut aquest dimecres, tot i que les xifres han recollit un empitjorament aquests últims dies, amb un risc de rebrot en creixement que ja supera els 200 punts, (concretament se situa en 217) i un índex de contagi també a l'alça, al 0,92. És a dir, cada 92 persones en contagien ara 89. 

D'aquesta manera, el toc de queda de Nadal i Cap d'Any s'allargarà a Catalunya fins a la 01.30 h. La nit de Reis, fins a les 23 h. A taula, en comptes de sis, com fins ara, hi podrà haver 10 comensals. Ara bé, els menors comptaran com a adults.

 

Imatge principal: cribratges massius a l'Hospitalet per detectar casos de coronavirus / Efe