El pla de Nadal no perilla encara que Catalunya no canviï de tram el pròxim dilluns. Així ho han explicat en una roda de premsa conjunta des del Departament de Salut i Interior. "El pla de Nadal dona unes pautes de com han de ser les trobades, amb un màxim de persones i una restricció de bombolles", ha repetit la consellera de Salut, Alba Vergés. La intenció, diu, és reduir la mobilitat al màxim per evitar la propagació del coronavirus. Tot i això, durant els dies assenyalats, sí que estarà permesa la mobilitat entre municipis. Encara que ha volgut insistir en el fet que "estem en un context d'epidèmia".

La certesa, però, és que les dades epidemiològiques no permetran passar al tram 2 la setmana que ve. "Estàvem baixant molt ràpidament el nombre de casos diaris", ha exposat el secretari de Salut Púbica, Josep Maria Argimon. Ara bé, des de dijous passat, quatre dies després de l'obertura dels bars i restaurants "la caiguda ha patit una frenada", tot i que, segons detalla, "seguim baixant".

Precisament amb aquestes dades a la mà, des del Procicat han fet una crida a no sortir pel pont de la Puríssima.

 

Només hi ha un indicador que puja

Tot i les dades, Argimon ha insistit que "només hi ha un indicador que estigui pujant i és la Rt, si mirem la incidència acumulada, baixa". Així, en pocs dies ha passat del 0,78 al 0,92 d'avui.

D'aquesta manera ha volgut deixar constància que el nombre de casos setmanals baixa, "tot i que ho fa de manera imperceptible". Els casos a l'UCI també baixen, encara que moderadament, en un 1%, mentre que el nombre de persones ingressades ho fa en un 2%. "És aquest indicador (en referència a l'Rt) que té un increment brusc". 

I de fet, Argimon ha exposat que l'índex de contagi anirà a més en els pròxims tres o quatre dies. 

A què es deu aquest canvi?

Si hi ha una cosa que des de Salut han dit per activa i per passiva és que aquest virus va relacionat amb la mobilitat. És per això que han remarcat que el canvi de tendència a la baixa es frena al quart dia de l'inici del pla de reobertura. I per tant, el nombre de casos també es veu afectat. "L'Rt indica què hi ha darrere" i bàsicament és el virus en circulació.  

 

Imatge principal: la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa / ACN