El toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any s'allargarà a Catalunya fins a la 01.30 h. La nit de Reis, fins a les 23h. El vicepresident del Govern en funcions de president, Pere Aragonès, ha anunciat l'esperat pla previst per l'executiu català de cara a la campanya nadalenca. A taula, en comptes de sis, com fins ara, hi podrà haver 10 comensals, això sí, tal com ha avançat ElNacional.cat, els nens (menors de 14 anys) no seran excepció i comptaran dins d'aquest grup de 10 persones.

La proposta l'ha validat el Procicat poc després de l'anunci d'Aragonès. Aquest dimecres el ministre de Sanitat es reuneix amb els consellers del ram de totes les comunitats autònomes per acordar una posició compartida, però el Govern ja avança que aplicarà el seu propi pla, al marge de les indicacions de la Moncloa. La decisió, garanteixen fonts de vicepresidència a ElNacional.cat, és ferma i es deslligarà de l'evolució de les dades epidemiològiques. És a dir, que és independent de com avanci el pla de reobertura de la Generalitat

Sobre les restriccions de la mobilitat, l'Executiu mantindrà el que hi ha estipulat al pla de reobertura, segons el qual el 21 de desembre s'aixecaria el confinament perimetral de Catalunya i el comarcal de cap de setmana.

pere aragones   sergi alcazar (1)

El vicepresident Aragonès durant la seva compareixença d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar

Amb tot, des de la Generalitat demanen a la ciutadania col·laboració per contenir el virus. Per això recorden que tot i la flexibilització prevista, cal que les famílies segueixin aplicant les ja famoses mesures de seguretat: distància, mans i mascareta. I, sobretot, ventilar encara que faci fred. En paral·lel, animen els catalans a participar de la campanya de rastreig massiu que hi ha en marxa arreu de Catalunya fins a mitjans de desembre. 

"Volem arribar a Nadal amb la pandèmia controlada", ha sentenciat Aragonès. Per això ha insistit en la importància de ser responsables durant els dies que venen, amb el pont de la Puríssima pel mig. En qualsevol cas, el vicepresident ha volgut posar l'accent en el fet que encara que se suavitzin les restriccions, "no seran unes festes normals" i no podran "celebrar-se com voldríem". Per al Govern és imprescindible mantenir la prudència "abans que arribi la vacuna". 

L'índex de transmissió, al límit

En plena sessió matinal al Parlament, han irromput les dades sobre la situació de l'epidèmia a Catalunya, que situen l'índex de transmissió del virus al límit que marca el canvi de tram en el pla de desescalada del Govern. Avui es troba a 0,89 —cinc punts més que ahir—. Si està per sobre de 0,9 no es pot avançar.

El Departament de Salut explica que ja preveien que els indicadors podien repuntar lleugerament aquests dies. Just abans, Aragonès treia pit de la gestió del seu Govern. "Hem revertit la segona onada amb més rapidesa" que altres territoris. Concretament, ha subratllat que "amb les mesures impopulars" que ha decidit prendre el seu executiu, s'està "anant tres vegades més ràpid que Madrid, en reducció de contagis, de llits d’UCI, de pressió hospitalària".  I ho ha rematat deixant clares les prioritats del seu Govern: "sense vides no hi ha negoci que valgui". 

Alhora, el vicepresident ha anunciat que la Generalitat treballa en un pla de salut de mental per fer front a la "crisi emocional" que genera la pandèmia

La crítica de Budó a la Moncloa

Per la seva banda, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha justificat les mesures assegurant que es van fer "per no haver de recórrer al confinament total. Això ens ha permès millorar molt".

Meritxell Budó ple coronavirus   Sergi Alcàzar

La consellera Budó defensa el pla propi del Govern per Nadal / Foto: Sergi Alcàzar

En la intervenció, Budó ha llançat una crítica a la Moncloa recordant que hi ha sectors que encara arrosseguen els efectes adversos de la primera onada de la crisi sanitària: "Hi ha treballadors que encara no han cobrat els ERTO. La gestió del govern espanyol, quant a protecció econòmica, ha sigut nefasta".

Finalment, Budó ha reiterat la idea que el Govern té un pla propi de desescalada per a Nadal i ha recordat que amb l'entrada en vigor del segon tram "es permetrà la reobertura, entre d'altres coses, dels centres comercials. També s'aixecaran les mesures de confinament municipal".