La diabetis mellitus o de tipus 2 s'està convertint en passos gegantescos en una pandèmia mundial. Es calcula que les morts per aquesta malaltia augmentaran més d'un 50% en els pròxim deu anys i les xifres de prevalença superen els 400 milions de persones a tot el món en l'actualitat.

Es tracta d'una malaltia crònica que es produeix quan el pàncrees no produeix prou insulina o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix. La insulina és una hormona que regula el sucre a la sang. Si no es controla, es produeix un augment del sucre a la sang que fa malbé greument els òrgans i sistemes de l'organisme, especialment els nervis i els vasos sanguinis.

La notícia positiva és que es pot prevenir. Amb un canvi en la dieta i fent exercici, les possibilitats de patir-la es redueixen dràsticament. I de vegades n'hi ha prou amb canviar coses tan simples com el que bevem.

Coca-cola

Recentment, una investigació de l'Escola de Salut Pública d'Harvard –en la qual es van analitzar les dades de consum de 192.000 participants en el transcurs de 26 anys mentre s'avaluava la seva salut general cada 4 anys– va concloure que les persones que bevien quantitats cada vegada més grans de begudes ensucrades i sucs de fruita envasats 100%, tenien un risc d'un 16 per cent major de diabetis tipus 2.

La qüestió de les begudes és fonamental, però no només respecte als refrescos. Hi ha algunes de les begudes que consumim que poden arribar a tenir tant sucre com una barra de xocolata. Per exemple, un bategui de coca-cola conté 39 grams de sucre; un vas suc de taronja industrial conté 30,9 grams. Un vas dels mitjans del popular Chai Tea Latte que venen en el Starbucks, 32 grams.

Un problema que no se soluciona amb les begudes light, amb les que es té un 18 per cent més de risc de patir diabetis tipus 2. Per exemple, se sap que l'aspartam, l'edulcorant artificial més comú als refrescos sense sucre, si bé no augmenta el sucre a la sang immediatament després de ser consumit, sembla afectar els nivells de cortisol i la resistència a la insulina. I seguim. Una copa d'alcohol conté 11,8 grams de sucre, l'equivalent a dos terrossos d'aquesta substància. Una beguda isotònica pot contenir fins a 14 culleradetes de sucre en mig litre, una quantitat que pot augmentar a les begudes energètiques.

Starbucks

Per aquests motius, els experts aconsellen que, a l'hora de beure, la millor opció sigui sempre l'aigua. Reemplaçar-ne una refresc al dia per aigua, pot reduir el risc de diabetis tipus 2 entre un 2 i un 10 per cent. I recorden que en el dia a dia estem exposats contínuament a begudes i menjars amb sucre, que poden ser realment addictives i crear una dependència de la que realment és molt difícil escapar. Però hi ha solució. Segons els experts d'Harvard, es pot entrenar les papil·les gustatives igual com s'entrenen els músculs, reeducant el paladar i acostumant-lo a poc a poc a ser menys dependent d'aquesta substància tan nociva per a la salut.