La diabetis tipus 2 va camí de convertir-se en una pandèmia. Tal com assenyala l'Organització Mundial de la Salut, es tracta d'una malaltia crònica que es produeix quan el pàncrees no produeix prou insulina o quan l'organisme no utilitza eficaçment la insulina que produeix.

La insulina és una hormona que regula el sucre a la sang. Quan la malaltia apareix i no es tracta, produeix un augment del sucre a la sang, que fa malbé amb el temps òrgans i sistemes, especialment els nervis i els vasos sanguinis.

A la Unió Europea, el percentatge de la població que la pateix és al voltant del 9%, però el que més preocupa els experts és la rapidesa amb què està augmentant, sobretot en les persones grans, ja que la incidència pot arribar fins al 25% de la població.

Els factors de risc de patir-la són els antecedents familiars, l'obesitat, una dieta no saludable, la inactivitat física, la hipertensió, haver patit una diabetis gestacional o patir de resistència a la insulina. Quan es desenvolupa la malaltia, els símptomes són una set excessiva i sequedat de boca, micció freqüent, falta d'energia i cansament, ferides de curació lenta, infeccions recurrents a la pell, visió borrosa i formigueig o entumiment a mans i peus.

Segons els últims estudis, un canvi d'hàbits de vida té un resultat espectacular en la prevenció i tractament de la diabetis tipus 2. En aquest sentit, hi ha una sèrie d'aliments que poden ajudar a controlar els nivells d'insulina i sucre en sang i que són els següents.

Les verdures sense midó

La carbassa, la pastanaga, els brots de soja, el blat de moro, la col de cabdell, la ruca, els espinacs o l'enciam són totes baixes en midó i, per tant, en hidrats de carboni, que fan que augmentin els nivells de sucre. Es recomana menjar de tres a cinc porcions al dia.

La xocolata negra

La xocolata negra és rica en flavonoides, que poden ajudar a prevenir la diabetis i reduir la resistència a la insulina. Amb dues o tres unces al dia és suficient, i sempre cal comprovar que tingui un contingut baix en sucre.

Aliments rics en proteïnes

Podem trobar un alt contingut en proteïnes a les carns, el peix, la fruita seca i els llegums. Tenen efectes saciants i poden ajudar a disminuir els nivells de sucre en sang. En els casos en els quals s'opti per la carn, cal limitar la ingesta de carn vermella a un dia per setmana.

Cereals de gra sencer

Els cereals de gra sencer, a més d'aportar més vitamines i minerals, tenen més fibra, la qual cosa provoca una absorció més lenta dels hidrats de carboni i ajuda a què no es produeixin pics de sucre a la sang.

Aliments rics en greixos saludables

Ningú no dubta dels beneficis per a la salut de la ingesta de greixos saludables, com la que proporciona l'oli d'oliva, l'alvocat o la fruita seca. Algunes persones associen incorrectament tot contingut de greix amb mala salut. Menjar més greixos saludables ajuda a reduir els nivells de colesterol dolent, millora la salut del cor i controla més bé el sucre a la sang.