Si ets dels que no els agrada les verdures, no et preocupis perquè encara estàs a temps que t'agradin. Una nova investigació apunta que els nostres gustos alimentaris no estan arrelats en l'ADN i, per tant, poden canviar. Fins i tot quan pensem que no ens agrada el sabor d'alguna cosa.

És normal que molts paladars rebutgin aliments com el bròcoli, les cols de Brussel·les, la col de cabdell, la col arrissada, els raves o la ruca, sobretot en el cas dels nens i joves. El seu sabor amarg no resulta  atractiu per al nostre cervell.

Però un estudi dut a terme a la Universitat de Buffalo i publicat a la revista Chemical Senses suggereix que provar aliments més amargs, particularment els que es troben en una dieta saludable, canvia les proteïnes en la saliva que afecten la forma en què percebem el sabor dels aliments.

Brócoli

La investigació subratlla que les papil·les gustatives poden canviar la seva percepció i, encara que factors com la genètica, la cultura, el medi ambient i l'educació exerceixen un important paper en el desenvolupament dels nostres paladars, el procés és més complex i pot evolucionar.

Segons els científics, les proteïnes salivals s'alteren disminuint la sensibilitat a l'estímul amarg. Mitjançant l'exposició a aquests aliments en la dieta, es poden alterar aquestes proteïnes tal com han demostrat amb un experiment que han dut a terme amb rates exposades a dietes inductores de proteïnes salivals.

En la infantesa, els cervells en desenvolupament prefereixen aliments que proporcionin energia, com els sucres i les sals. Però això no vol dir que no s'hagin d'introduir cap altre tipus d'aliments. El més aconsellable és provar-lo 10 o més vegades per obtenir bons resultats.

Cols|Escoles de Brussel·les

Els experts també proporcionen algun truc per accelerar aquest procés. A l'hora de menjar, no només fem servir el gust, si no també la resta de sentits: vista, olfacte, so i tacte. Com més atractiu sigui l'aliment en conjunt, més probabilitat hi haurà de fer-lo més desitjable. Així que per començar, es pot augmentar el gaudi sensorial dels plats per estimular el cervell.

Un altre consell és fomentar la relació dels nens amb el menjar com més aviat millor, així com amb la resta de la família, per fer de l'elaboració dels menús i la cuina un assumpte familiar. Fer receptes, experimentar amb els sabors, aprendre a manipular els aliments i elaborar receptes amb aliments saludables té un efecte molt educatiu i beneficiós.

Els beneficis d'una dieta basada fonamentalment en el consum de verdures ha demostrat científicament la seva acció protectora i la reducció del risc de múltiples malalties com el càncer, l'obesitat i les patologies cardiovasculars entre d'altres.