En aquests temps de pandèmia, no és estrany que algunes persones tendeixin a buscar refugi al menjar per calmar l'ansietat que creix en un alt percentatge en àmplies capes de la població. I encara que sabem de sobres com hem de menjar i quines són les característiques d'una alimentació saludable, menjar sa, perdre pes i seguir bons hàbits resulta veritablement impossible per a moltes persones que viuen amb molta preocupació i falta d'esperança el seu dia a dia.

El cert és que bona part d'aquesta circumstància es deu a les característiques de certs aliments, que estimulen determinades àrees del nostre cervell que ens provoquen addició.

aliments-addicció-talbeta-xocolata

La ciència ha demostrat com certs aliments estimulen àrees del cervell que ens provoquen addició

De fet, l'addicció al menjar involucra les mateixes àrees del cervell que l'addicció a les drogues, ja que fa ús dels mateixos neurotransmissors –com la dopamina– i causa els mateixos símptomes. I existeixen aliments que provoquen que aquesta ansietat sigui encara més gran.

Una bona manera d'intentar aplacar aquestes ganes de menjar tan intenses és eliminar certs aliments que augmenten aquesta addició. Són els aliments altament processats, amb quantitats agregades de greix i carbohidrats refinats (per exemple el sucre o la farina blanca), que tenen més probabilitats d'estar associats amb comportaments addictius. O els que tenen un alt Índex Glucèmic.

Des d'Harvard es va elaborar una llista amb els aliments que tenien més evidències de provocar comportaments addictius. Dels deu primers de la llista, nou són altament processats i rics en greix i en carbohidrats refinats.

 1. Pizza
 2. Xocolata processada
 3. Patates fregides de bossa
 4. Galetes i cookies
 5. Gelats processats
 6. Patates fregides precuinades
 7. Hamburgueses precuinades
 8. Refrescos amb sucre
 9. Pastissos i pastissos
 10. Formatges industrials
 11. Cansalada
 12. Pollastre fregit processat
 13. Brioixeria industrial
 14. Crispetes
 15. Cereals de l'esmorzar

Tenint en compte aquesta informació, seria adequat identificar quins són els aliments que més addicció ens produeixen d'aquesta llista i intentar substituir-los per altres que ens puguin sadollar, però que siguin més saludables, com els greixos que provenen de la fruita seca o els alvocats per posar dos exemples.

taula|post-alvocat-aliments-addicció

Si planifiques bé els teus menús evitessis afegir aliments d'última hora que perjudiquin la teva salut

En aquests casos, el més adequat és controlar el que es compra. Es pot fer una llista de la compra fixa, que inclogui productes bons per a la salut i portar-la sempre al supermercat per evitar temptacions. I per descomptat, planificar els menús i realitzar rutines que evitin haver d'improvisar menjars ràpids que responen més aviat a l'ansietat que a una dieta equilibrada.