Comptem amb més informació que mai sobre com hem de menjar i quines són les característiques d'una alimentació saludable. Vivim en una geografia –la mediterrània– que té una de les millors dietes del món, però encara així, menjar sa, perdre pes i seguir bons hàbits resulta veritablement impossible per a moltes persones. I per molt que ho intentin, acaben menjant importants quantitats d'aliments poc saludables. La ciència ha demostrat que algunes característiques de certs aliments estimulen determinades àrees del nostre cervell que ens fan desitjar aquest menjar i ens provoca addicció.

La ciència ha demostrat que algunes característiques de certs aliments estimulen determinades àrees del nostre cervell que ens fan desitjar aquest menjar i ens provoca addicció

Un estudi dut a terme per la Universitat d'Harvard ja va demostrar fa temps que l'addicció al menjar involucra les mateixes àrees del cervell que l'addicció a les drogues, ja que fa ús dels mateixos neurotransmissors –com la dopamina– i causa els mateixos símptomes. I existeixen aliments que provoquen que l'ansietat sigui encara més gran.

Experts de la Universitat de Michigan i la Universitat de Colorado, als Estats Units, van realitzar una investigació en la qual van concloure que els aliments altament processats, amb quantitats agregades de greix i carbohidrats refinats (per exemple, el sucre o la farina blanca), tenen més probabilitats d'estar associats amb comportaments addictius. La mateixa relació existeix als aliments amb un alt Índex Glucèmic, ja que existeixen similituds entre les propietats farmacocinètiques de les drogues d'abús i els aliments altament processats.

Amb les dades extretes, els investigadors van realitzar una taula en la qual se situaven els aliments que tenien més evidències de provocar comportaments addictius. Dels deu primers de la llista, nou són altament processats i rics en greix i en carbohidrats refinats. Aquests van ser els resultats:

 1. Pizza
 2. Xocolata processada
 3. Patates fregides de bossa
 4. Galetes i cookies
 5. Gelats processats
 6. Patates fregides precuinades
 7. Hamburgueses precuinades
 8. Refrescos ensucrats
 9. Pastissos i pastissos
 10. Formatges industrials
 11. Cansalada
 12. Pollastre fregit processat
 13. Brioixeria industrial
 14. Crispetes
 15. Cereals d'esmorzar

Tenint en compte el perill que suposa per a la salut l'abús d'aquests aliments, aquests consells ens poden ajudar a evitar-los:

 1. Encara que la llista anterior és bastant comuna per a totes les persones, cada un pot desenvolupar dependència d'algun tipus processat diferent. Per això és bo dedicar temps a pensar quins són els nostres "menjars desencadenants", aquelles que desperten la nostra ansietat i ens costa deixar de consumir. L'aconsellable és escriure-les en una llista i evitar la seva compra.
 2. No tots els restaurants de menjar ràpid són dolents per a la salut. Existeixen una varietat d'establiments on un pot apropar-se amb pressa i ingerir aliments saludables. Per això és bo informar-se, detectar-los, anotar-los i tenir-los en compte quan es menja fora de casa.
 3. Pots fer una llista de la compra fixa, que inclogui productes bons per a la salut i portar-la sempre al supermercat per evitar temptacions.
 4. Planifica els menús i evitaràs afegir aliments d'última hora a la teva dieta que no requereixin gaire esforç però que perjudiquin la teva salut.