La prestigiosa revista Heart acaba de publicar un estudi en què analitza una nova versió de la dieta mediterrània, aquesta vegada més verda, i conclou que és encara més beneficiosa per a la salut i que proporciona més beneficis a qui la du a terme. Aquesta nova modalitat substitueix la mínima quantitat de carn vermella permesa en la dieta mediterrània tradicional per proteïnes d'origen vegetal.

Segons els experts que han dut a terme la investigació, aquest tipus de proteïnes tenen característiques antiinflamatòries, la qual cosa les converteix en una opció ideal per millorar l'estat de l'organisme.

Plat dieta mediterránea

Les proteïnes vegetals tenen característiques antiinflamatòries, la qual cosa les converteix en una opció ideal per millorar l'estat de l'organisme

L'estudi

Els investigadors van dividir 294 persones sedentàries –principalment homes amb una edat mitjana de 51 anys– que patien obesitat moderada (definida com un IMC de 31) en tres grups dietètics. El primer d'ells, va rebre orientació sobre l'impuls de l'activitat física i pautes bàsiques per dur a terme una dieta saludable. El segon grup va rebre la mateixa informació sobre activitat física, a més de consells sobre com seguir una dieta mediterrània tradicional restringida en calories, amb un menú baix en carbohidrats simples, ric en verdures i amb aus i pescat reemplaçant la carn vermella. I al tercer grup, se li va comminar a realitzar tot l'anterior, més 3 o 4 tasses de te verd i 28 grams de nous per dia.

A més, el seu menú diari també incloïa 100 grams de congelats de Wolffia globosa (cep conreat Mankai), una forma rica en proteïnes de la llentia d'aigua de la planta aquàtica. Amb aquest aliment ingerit com un batut de proteïna vegetal verda, es va substituir parcialment la proteïna animal.

Segons els autors, els resultats van mostrar que limitar encara més la ingesta de carn, mentre s'augmenten els aliments rics en proteïnes d'origen vegetal, pot beneficiar encara més l'estat cardiometabòlic. I pot reduir el risc cardiovascular més enllà dels efectes beneficiosos coneguts de la dieta mediterrània tradicional.

El cert és que després de sis mesos, el grup que va seguir la dieta mediterrània més verda va experimentar més beneficis per a la seva salut. Els que van seguir la dieta mediterrània clàssica van ser els següents. Referent al pes, els de la dieta mediterrània verda, van perdre de mitjana 6,2 quilograms. El de la dieta mediterrània tradicional va perdre 5,4 quilograms i el grup de dieta saludable va perdre 1,5 quilograms.

PeixLa dieta mediterrània més verda s'ha demostrat com un remei més eficaç per perdre pes que la dieta mediterrània clàssica

La circumferència de la cintura es va reduir en una mitjana de 8,6 centímetres entre els quals seguien la dieta verda mediterrània en comparació amb els 6,8 centímetres entre els quals seguien la dieta mediterrània i els 4,3 centímetres entre els quals seguien la dieta saludable. El grup de la nova dieta també va experimentar la reducció més gran en el colesterol LDL (el dolent), amb una disminució de gairebé el 4 per cent.

Els participants que van seguir dietes mediterrànies també van obtenir beneficis addicionals per a la salut que van incloure disminucions en la pressió arterial diastòlica, resistència a la insulina i un marcador important d'inflamació, la proteïna C reactiva, que té un paper essencial en l'enduriment de les artèries.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat