"El dijous es van quedar sense posar la meitat de les primeres dosis a la Fira, el punt de vacunació massiva on hem posat més recursos humans. I entre els que havien concertat cita per a la segona dosis, més del 14% no es va presentar. Tot l'esforç, amb moltes renúncies a dies de vacances, s'ha quedat a mitges. Al setembre potser hi haurà presses". Així s'ha expressat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista a La Vanguardia sobre la gent que no es demana cita per vacunar-se contra la covid o no s'hi presenta. 

En aquest sentit, el conseller ha exposat que "això no és el que esperàvem, en absolut". "Ens vam trencar el cap per tenir tots els recursos necessaris". Malgrat tot, també ha volgut ressaltar que Espanya i el Canadà estan al capdavant pel que fa a la vacunació. Així com que "en aquesta societat no hi ha grans problemes de negacionisme ni rebuig".

Tot i això, Argimon ha volgut remarcar que "agost era, i encara és, una magnífica oportunitat per començar al setembre la vida laboral, aficions, classes de la millor manera". "Teníem l'oportunitat d'administrar 450.000 vacunes a la setmana, i fins i tot ampliar fins a 600.000 amb les remeses extraordinàries que arribaven. Vam organitzar tota l'estructura perquè s'administressin totes les vacunes possibles. I es queden sense posar?", s'ha preguntat.

El grup que més preocupa

Segons ha ressaltat en aquesta mateixa entrevista, el grup d'edat que preocupa més al conseller és el de 40 i 49 anys. "Fa mesos que poden vacunar-se i podrien estar ja amb una pauta completa, però encara hi ha un 25% sense primera dosi i un terç sense la segona". D'aquesta manera, ha constatat que el risc d'acabar a l'UCI és 10,5 vegades més important per als no vacunats en aquesta franja d'edat si s'infecten. 

També ha mostrat preocupació pel grup de 30 a 34 anys, que el 40% no s'hauria posat encara la primera dosi, tal com ha detallat a La Vanguardia. Una de les possibles causes podria ser que "hi ha una menor percepció de risc" a mesura que s'obre cita a franges d'edat més joves. "És com si una part de la població s'hagués quedat tranquil·la per tenir vacunats als més grans, els que corrien més risc d'emmalaltir greument i morir, i ja no fos important".

Conviurem més temps amb la mascareta

Pel que fa a altres mesures com el toc de queda, la mascareta o la distància, Argimon ha dit que seran coses que perduraran encara. "Epidemiològicament, necessitem allargar unes setmanes el tancament nocturn, ens aniria bé". 

"La mascareta, la distància, la ventilació i altres limitacions són mesures de prevenció amb les que conviurem temps", ha constatat. 

 

 

Imatge principal: diverses persones es vacunen a la Farga de l'Hospitalet / Montse Giralt