"Les dades són més que pèssimes; les dades són francament molt dolentes". La situació de la pandèmia a Catalunya és molt greu. Així ho ha reiterat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa per anunciar les noves restriccions davant l'augment dels contagis de Covid-19 a Catalunya.

L'executiu català ha decidit fer marxa enrere en la desescalada davant "l'explosió de casos" dels darrers dies. Mentre que la setmana passada el Govern només va ordenar el tancament de l'oci nocturn recolzant-se en la baixa ocupació dels hospitals, avui han anunciat noves restriccions molt més severes per contenir l'avenç del virus. Les més importants: s'ha ordenat el tancament de totes les activitats a les 00.30, inclosa la restauració i espectacles culturals, i s'han prohibit les reunions de més de 10 persones. No s'ha detallat, però, quan entraran en vigor les mesures ni fins quan s'allargaran.

 

25% dels ingressats a les UCI menors de 40 anys

En compareixença davant la premsa, Argimon ha tornat a destacar l'augment de contagis entre la gent jove: ara mateix la incidència acumulada a 14 dies entre les persones de 20 a 29 anys a Catalunya és de 3.000 casos per cada 100.000 habitants. "Una de cada quatre persones ingressades a les UCI té menys de 40 anys", ha subratllat i ha explicat que l'edat mitjana dels pacients ingressats a les unitats de cures intensives és ara de 50 anys. Fins ara era de 63 anys.

"De les 8.000 persones que s'estan infectant cada dia, 80 acabaran a l'hospital", ha detallat. Amb tot, ha titllat de "petit romanent" les persones que s'infecten tot i tenir les dues dosis de la vacuna. Així mateix, malgrat que el gruix de nous contagis s'ha produït entre la gent jove, el conseller de Salut ha explicat que pel contacte entre persones de diverses edats els nous casos estan augmentant en totes les franges. "Hem de ser tots molt conscients que s'ha de reduir la interacció social i que respectem les mesures", ha dit.

Vacunació: demà 8.000.000 de dosis

Sobre la vacunació, Argimon ha explicat que aquesta setmana es posaran 700.000 dosis, però que tant aquesta setmana com la següent aquestes correspondran a segones dosis. Tot i això, a partir d'aquesta setmana arribaran menys dosis, una circumstància que ja estava prevista. Demà s'arribarà a les 8.000.000 dosis administrades a Catalunya. 

Respecte a la variant delta, el conseller ha detallat que en alguns territoris ja suposa el 80% dels casos. Davant l'augment de contagis, s'avançarà la vacunació de les persones d'entre 60 i 69 anys, que encara estan rebent la segona dosi de la vacuna: de 8 setmanes, es passarà a 4 setmanes.

 

Imatge principal, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon / ACN