Les restriccions a les residències s'allargaran dues setmanes més. Així ho ha comunicat la Generalitat en un comunicat, en el qual es justifica la prolongació de les mesures pel progressiu augment de la circulació de la variant Delta. Asseguren que malgrat que les dades mostren certa tendència a la reducció de nous casos "les dades mostren encara una afectació alta a la comunitat i també a les residències, i per tant fan necessari el manteniment de les mesures vigents".

El 23 de juliol es va decidir imposar noves mesures anticovid en l'àmbit de les residències d'avis. Entre d'altres, el nou  protocol prohibeix que les persones residents facin sortides de menys de tres dies. També s'ha intensificat els cribratges i test d'antígens per a visitants i residents, la vacunació de treballadors nous i l'aïllament en cas de contagi. 

Les darreres dades publicades per Govern, que daten del 29 de juliol, assenyalaven que 163 centres residencials de serveis socials tenen algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 122 centres de gent gran; 23 centres per a persones amb discapacitat; 4 centres de salut mental i 14 en altres recursos residencials, com centres d’infància, per persones en risc d’exclusió i d’altres.

630 centres amb casos actius

Segons la tipologia del centre, a les residències de gent gran, hi ha 630 casos actius (1,3% dels residents) en 122 residències. Als centres per a persones amb discapacitat, hi ha 117 casos actius entre els residents (1,8% del total) en 23  residències. Als centres residencials de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, hi ha 7 casos actius de residents (0,6% del total) en 4 residències.

Pel que fa a la gravetat dels casos, la gran majoria de persones afectades són asimptomàtiques o tenen símptomes lleus de coronavirus. Així i tot, 63  persones estan hospitalitzades i n’hi ha una a la UCI. També s'han registrat un total de 30 morts.

El 96,5% de les persones que viuen en centres residencials estan vacunades en primera dosi i el 94,5%  tenen la pauta completa. Pel que fa als treballadors i treballadores, un 89,8 han rebut la primera dosi i un 84%, la primera i la segona

La majoria de residències en verd

A data 26 de juliol, del total de 1.027 residències de gent gran tot  Catalunya, hi ha 101 centres (el 9,83%) que estan en color vermell, això és, amb casos actius de covid-19, aparició de nous casos i brot en investigació. 

Per contra, 721 centres (el 70,20%) es troben en color verd, això és sense cap cas de covid-19. La resta de centres, 205 (el 19,96%), es classifiquen amb color taronja, és a dir, presenten casos positius però el brot es considera controlat i es garanteix una correcta sectorització i aïllament d’espais de la residència.

 

Imatge principal, una família visita a una dona ingressada en una residència / Sergi Alcàzar