En els últims contractes negociats per la Unió Europea (UE), l'empresa farmacèutica Pfizer ha apujat el preu de les dosis de la seva vacuna més d'un 25% del seu preu original, mentre que Moderna l'ha incrementat en un 10%. Segons informa el rotatiu Financial Times, que ha tingut accés als contractes, el nou preu d'una dosi de Pfizer és de 19,50 €, quan abans costava 15,50 €, i la de Moderna ara es ven per 21,49 €, davant dels 19 € originals.

Oferta i demanda

Amb això, s'espera que aquestes farmacèutiques generin milers de milions de dòlars arran dels contractes signats amb els governs, que temen l'alta propagació de la variant Delta de la covid i la mala fama de les altres marques, com ara AstraZeneca, pels efectes secundaris. Per contra, molts països confien en l'efectivitat més alta de la seva tecnologia (ARNm), davant altres competidores, com la de Janssen. Segons els economistes, aquest ràpid increment en la demanda del seu producte, com era d'esperar, fa pujar els preus de les vacunes. I és que, seguint aquesta lògica, l'alta efectivitat de les seves vacunes fa pujar el seu valor

El diari ha matisat que encara que el preu de la dosi de Moderna ha augmentat, el nou preu és en realitat més baix dels 24,02 € que tenien pactats amb Brussel·les en un principi. 

Tal com les fonts de Pfizer han explicat a Financial Times, Brussel·les hauria acordat pagar un preu més alt per les vacunes per tal d'assegurar-se que fossin fabricades a Europa. El nou preu de les dosis és el mateix que es va acordar a principis d'any, asseguren les fonts.

33,5 milers de milions 

La setmana passada, la companyia Pfizer va apujar la seva guia de benefici anual a 33,5 milers de milions de dòlars, un terç més de la projecció que tenien fins ara, després que doblessin les vendes de les vacunes durant l'últim quart de l'any. De fet, els consultors prediuen que Pfizer arribarà als 56 milers de milions de dòlars generats, i Moderna en farà almenys 30, a mesura que aquestes farmacèutiques dominen el mercat dels països amb més ingressos. 

El CEO de Pfizer, Albert Bourla, ha assegurat que els preus de les vacunes venudes a països més desenvolupats econòmicament eren "comparables" entre si, mentre que els països de 'renda mitjana' n'han pagat la meitat i els que tenen menys recursos només paguen el cost de produir-les. Així i tot, els països amb més recursos econòmics segueixen sent, amb una gran diferència, els que han comprat més dosis de les vacunes contra la covid. De fet, els països amb menys ingressos han comprat l'AstraZeneca molt més que cap altra marca. 

Continuaran pujant

Pfizer, que comparteix beneficis amb l'alemanya BioNTech, espera apujar els seus preus després de la pandèmia. Segons els experts, la diferència entre els ingressos de les companyies que fabriquen vacunes ARNm i la resta seguirà creixent l'any que ve. 

 

Imatge principal: Zona d'extracció de dosis a la Fira de Cornellà de Llobregat. / Foto: Carlos Baglietto.