Els antioxidants són molècules que tenen la capacitat de retardar i fins i tot prevenir l'oxidació, o el dany cel·lular que es produeix a les cèl·lules del cos humà. Són presents en alguns aliments de forma considerable, per això és aconsellable incloure'ls a la dieta per protegir el cos dels radicals lliures, que són al seu torn unes molècules amb un electró desacoblat que provoquen envelliment a les cèl·lules.

Quan els radicals lliures s'acumulen a la sang, poden provocar estrès oxidatiu i augmentar el risc de desenvolupar càncer, malalties cardíaques i altres patologies cròniques i problemes de salut.

Aquests són alguns dels aliments que contenen un major nombre d'antioxidants.

Els nabius i altres fruits del bosc

Són rics en vitamines i minerals, baixos en calories i amb nombrosos efectes beneficiosos per a la salut. Diversos estudis han demostrat que els antioxidants presents en aquesta fruita prevenen de les malalties cardiovasculars i neurològiques, sobretot gràcies a la presència de les antocianinas, que poden ajudar a prevenir nivells alts de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL), popularment conegut com el colesterol dolent.

La xocolata negra

La xocolata negra és un aliment molt saludable. El seu consum està associat a un menor risc de malaltia cardíaca, d'inflamació i de patir hipertensió. A més, s'està estudiant el seu efecte sobre el metabolisme cel·lular. Tres o quatre unces al dia són suficients per gaudir-ne dels beneficis.

Els espinacs

Aquesta verdura de fulla verda conté una gran quantitat d'antioxidants, entre els quals destaquen la zeaxantina i la luteina, que promouen, entre altres coses, la salut ocular, i prevenen el dany dels rajos ultraviolat (UV) i altres ones de llum, i redueixen el risc de degeneració macular relacionada amb l'edat.

Les carxofes

Les carxofes ajuden a reduir els nivells de colesterol i són beneficioses per a la salut intestinal. El seu consum també redueix el risc de malalties cardiovasculars i millora la funció hepàtica. També se sap que la seva cocció al vapor augmenta 15 vegades l'efectivitat dels antioxidants que conté.

Les mongetes

Les mongetes són una excel·lent font de proteïnes i fibra dietètica, a més de contenir una alta quantitat d'antioxidants, sobretot la varietat pinta. Segons els estudis, contenen un flavonoide vegetal anomenat kaempferol, que pot ajudar a suprimir el creixement de les cèl·lules canceroses i reduir la inflamació.

Les remolatxes

En la seva composició, les remolatxes contenen uns antioxidants anomenats betalainas, que poden ajudar a prevenir el càncer de còlon i altres problemes digestius. A més, són una font de fibra dietètica, ferro, àcid fòlic i potassi, que redueixen la inflamació crònica.