No és cap novetat que les autoritats mèdiques recomanin que els nivells de colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL), també anomenat colesterol dolent, romanguin per sota dels 100 mil·ligrams per decilitre (mg/dl) per conservar una bona salut. Aquest tipus de colesterol –si els seus nivells són massa alts– pot adherir-se a les artèries i augmenta el risc de tenir malalties cardiovasculars.

Però acaba de publicar-se un estudi un tant sorprenent. Segons una nova investigació duta a terme per l'Hospital Brigham and Women's de Boston i l'Escola de Medecina d'Harvard les dones amb nivells de LDL per sota de 100 mg/dl tenen un risc més important de patir un ictus hemorràgic. Aquesta patologia, menys comú que l'ictus isquèmic, és més perillosa per a la persona que el pateix.

En l'estudi van participar 27.937 dones majors de 45 anys a qui se li va realitzar un seguiment dels seus nivells de colesterol LDL, HDL (o colesterol bo) i triglicèrids durant 19 anys. Els investigadors van concloure que les dones amb els nivells més baixos de colesterol LDL en tenien més del doble de probabilitat de patir un ictus hemorràgic que aquelles amb nivells alts.

En l'estudi es va trobar una associació similar en relació amb els nivells de triglicèrids. Les dones amb els nivells més baixos de triglicèrids tenien un risc d'ictus que era dues vegades més alt que el de les dones amb els nivells més alts de triglicèrids.

Segons els responsables del treball, "s'ha de controlar les dones amb colesterol LDL o triglicèrids molt baixos per detectar altres factors de risc de l'apoplexia: hipertensió, obesitat, sedentarisme o el fet de fumar". A més, els científics subratllen la necessitat de dur a terme una investigació addicional per determinar com disminuir el risc d'ictus hemorràgic en dones amb LDL i triglicèrids baixos.

Tothom s'hauria de fer anàlisis periòdiques per comprovar els seus nivells de colesterol en sang. La freqüència amb què cal realitzar-los depèn l'edat i de certs factors de risc per a la salut. Un adult s'ha de fer una revisió cada 4 anys a partir dels 20 anys. Els adults amb antecedents familiars de malaltia cardíaca o colesterol alt s'haurien de fer anàlisi molt més freqüentment, igual com els malalts de diabetis, els individus obesos o amb sobrepès, les persones inactives, tots aquells que segueixin una dieta alta en greixos i els fumadors majors de 55 anys.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat