L'Agència Nacional de Seguretat Sanitària de l'Alimentació, el Medi Ambient i el Treball de França ha publicat recentment un ampli informe de més de 400 pàgines en el qual analitza les conseqüències per a la nostra salut de l'exposició a les pantalles i bombetes LED que emeten la famosa llum blava. Segons se subratlla a la publicació, "aquesta il·luminació pot fer malbé la retina de l'ull i alterar els ritmes naturals del son", ja que les noves investigacions realitzades fins ara confirmen que es tracta d'una llum fototòxica.

L'informe assegura que l'exposició crònica a fonts de llum LED blanques amb més proporció de blau en l'espectre (principalment els llums LED que emeten un blanc més fred) "accelera l'envelliment del teixit retinià, el que contribueix a una disminució de l'agudesa visual i certes malalties degeneratives, com la degeneració macular relacionada amb l'edat".

Aquest tipus de bombetes s'han popularitzat en els últims anys a la llar, el carrer, les oficines i la indústria, fins al punt que es calcula que suposen el 60% de les mateixes al mercat. També s'utilitzen, encara que en menor intensitat, en mòbils, tablets i portàtils. En aquest cas, els experts que han elaborat el document recorden que aquests dispositius "alteren els ritmes biològics i, per tant, els patrons de la son".

Especialment greu és en el cas dels nens i adolescents, a causa que la lent cristal·lina als seus ulls no està completament formada i són més susceptibles a aquests canvis en els cicles circadians que poden induir a l'aparició i agreujar els símptomes de trastorns metabòlics com la diabetis, les malalties cardiovasculars i algunes formes de càncer.

I no només això. L'efecte estroboscòpic d'alguns llums LED que provoquen els petits esclats poden causar "mals de cap, fatiga visual i un risc més gran d'accidents," segons assenyala l'informe.

Per aquests motius, l'Agència realitza dues recomanacions que haurien d'implantar totes aquelles persones que vulguin limitar els perjudicis que causa aquesta il·luminació en la seva salut.

En primer lloc, comprar il·luminació LED del tipus blanca càlida i no blanca freda, que conté més llum blava. I en segon lloc limitar l'exposició a aquestes fonts en la mesura possible, sobretot abans d'anar-se'n al llit que és quan poden resultar més nocives.

A més, aconsella als fabricants "limitar la intensitat lluminosa dels fars dels vehicles". En quant als filtres i les ulleres que s'anuncien com a antillum blava, l'Agència mostra dubtes sobre la seva eficàcia. El cert és que, fins ara, no s'ha realitzat cap estudi important i amb una mostra rellevant de participants que conclogui que tant els filtres com les ulleres tinguin beneficis provats per fer front als danys causats per aquest tipus de llum.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat