La salut dels adolescents i joves s'està ressentint en els últims anys, sobretot pel que fa a les malalties mentals. Això és almenys el que es recull en una investigació realitzada per la Blue Cross Blue Shield Association (BCBSA) dels Estats Units, que ha presentat un ampli document que porta per títol La salut dels millenials.

L'estudi estableix els deu mals que més estan afectant aquesta generació pel que fa a la seva salut: la depressió, el trastorn derivat de l'abús de substàncies, com les drogues i l'alcohol, la hipertensió, la hiperactivitat, les condicions psicòtiques, la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa, el colesterol alt, el tabaquisme i la diabetis tipus 2.

Noia trista

En la generació del mil·lenni, tot sembla indicar que la prevalença d'aquestes malalties és i serà més gran que en les generacions anteriors. De fet, una de les conclusions és que els joves que tenien de 34 a 36 anys el 2017 van ser un 11 per cent menys saludables que els que tenien de 34 a 36 anys el 2014. I van experimentar un augment de dos dígits en els diagnòstics de vuit dels deu indicadors de salut esmentats anteriorment. Però si hi ha una cosa que crida l'atenció, és que aquest creixement ha estat molt més gran referent als casos de depressió.

Les causes? Segons l'estudi, un dels factors que més semblen estar influint són els avenços tecnològics i l'accés il·limitat a internet que té aquesta generació. El fet que des de petits hagin escoltat i llegit sense control moltes notícies que versen sobre desgràcies, esdeveniments tràgics, terrorisme i altres, està fent augmentar els sentiments d'impotència, desesperança i por.

A més, internet els ha apropat un món ple de possibilitats en què no sempre és possible gaudir i les xarxes socials els han mostrat un món perfecte on no sembla tenir lloc el fracàs o la tristesa. Això, segons els experts, els ha provocat una distorsió sobre la realitat de la vida, ja que no sembla que tinguin cabuda les dificultats i limitacions que qualsevol existència comporta. Quan aquestes arriben, la incapacitat de bregar amb el fracàs provoca un augment considerable de la frustració, l'ansietat i la depressió.

Jove internet

I no només això. L'ús de les noves tecnologies els ha aïllat en certa manera, perquè han suplert les relacions personals amb la presència de les pantalles. En alguns casos, de forma addictiva. No han teixit una xarxa de suport social i d'amistats que els acompanyi en el seu creixement, el que els ha dotat de menys armes per enfrontar-se a patologies com la depressió i ha provocat un augment del consum de determinades substàncies, com l'alcohol o les drogues.

La investigació acaba afirmant que haurien de realitzar una aposta per millorar la seva salut mental, anant si és possible a un especialista i procurar de tant en tant desconnectar-se de la tecnologia, dels mitjans de comunicació i fomentar les relacions personals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat