El trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH) és un trastorn del desenvolupament neurològic que habitualment es desenvolupa en la primera infantesa i pot continuar fins a l'edat adulta.

Les persones amb TDAH poden experimentar una varietat de símptomes cognitius i conductuals. Els exemples comuns inclouen hiperactivitat, dificultat per fer atenció i incapacitat per controlar els comportaments impulsius.

Diverses investigacions científiques indiquen que determinats factors biològics, ambientals i d'estil de vida poden funcionar com desencadenants de símptomes del TDAH com veurem a continuació.

Niño TDAH

Deficiències minerals

La falta de la gana és un efecte secundari comú dels medicaments estimulants que s'utilitzen per tractar el TDAH. Una supressió de la gana que pot fer que una persona mengi menys i possiblement, com a conseqüència d'això pateixi deficiències minerals, la qual cosa pot empitjorar els símptomes del TDAH.

Les deficiències en certs minerals com el zinc, també poden causar símptomes similars als que tens en el TDAH. Alguns exemples són la falta d'atenció, la inquietud i el retard en el desenvolupament cognitiu.

El cert és que en el dia d'avui no existeix evidència concloent que suggereixi que les deficiències minerals causin TDAH. Tanmateix, diversos estudis han trobat que alguns nens amb TDAH tenen nivells de zinc inferiors al normal i que els suplements de zinc podrien millorar els símptomes del TDAH en nens amb manca d'aquest element.

Additius alimentaris

En una revisió de 2012, diversos estudis van trobar un vincle entre els colorants alimentaris artificials i símptomes del TDAH com la hiperactivitat, la impulsivitat i la falta d'atenció.

Els autors dels estudis van concloure que els colorants alimentaris artificials tenen un efecte advers petit però significatiu sobre el comportament dels nens, independentment de si tenen un diagnòstic de TDAH o no. Segons una metaanàlisi del mateix any, aproximadament el 8% dels nens amb TDAH poden experimentar símptomes com a resultat del consum d'AFC.

Son escàs

Els medicaments estimulants són el tractament més important per al TDAH. Els experts creuen que aquests medicaments funcionen augmentant els nivells de dopamina en àrees específiques del cervell i altres parts del sistema nerviós central. Els nivells elevats de dopamina semblen alleujar els símptomes del TDAH, però poden augmentar la probabilitat de trastorns del son.

Les persones que prenen estimulants poden tenir dificultats per agafar el son i poden despertar-se amb freqüència durant la nit, la qual cosa pot causar somnolència durant el dia. Sentir-se cansat durant el dia pot exacerbar alguns símptomes del TDAH, com la falta d'atenció, la indecisió i la impulsivitat.

Niño cansat

Els dispositius tecnològics

Existeix un debat continu sobre si els mitjans i la tecnologia desencadenen els símptomes del TDAH en els nens. En una metaanàlisi de 2014 els investigadors van trobar una relació petita però significativa entre l'ús dels dispositius tecnològics i els comportaments del TDAH.

Alguns experts també pensen que la sobreestimulació general des del mòbil, la televisió i les pantalles dels ordinadors pot contribuir a problemes d'atenció. En tot cas, la majoria dels investigadors insisteixen que fan falta més estudis sobre això per extreure conclusions més contundents.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat