Quan una persona pateix depressió, pateix tristesa, falta d'esperança, desgana i absència de motivació per a tot allò que se li presenta. Encara que és cert que ser capaç de recuperar la motivació no cura la depressió, sí que pot servir d'ajuda a tornar a connectar-se amb la realitat que l'envolta i fer un primer pas en el complex camí de la recuperació.

Per tractar mèdicament el problema de forma adequada es requereix assistir a l'ajuda d'una teràpia psicològica i, en la majoria dels casos, es necessita la presa de fàrmacs.

En tot cas, i a fi de donar-li una empenta a la motivació, a continuació veurem quines tecles es poden tocar per intentar aconseguir-ho.

Tristesa

Fer exercici

És una manera natural d'incrementar l'activitat de l'hormona que intervé en l'augment de l'estat d'ànim, la dopamina. Un element que és clau perquè es redueixin alguns dels efectes de la depressió.

Dit això, realitzar exercici intens pot no estar a l'abast de la persona deprimida, perquè no sigui senzill fer-lo enfrontar-se davant d'una tasca que requereix un esforç considerable. Tanmateix, si es poden plantejar petits períodes d'activitat física al llarg del dia.

Un passeig de 15 minuts al voltant de l'habitatge, realitzar unes estirades mentre s'escolta música o s'està veient la televisió, ballar a casa al ritme d'una música que hi convidi o fer exercici durant cinc minuts, són petites fites a què hauria de poder enfrontar-se psicològicament gairebé qualsevol persona que pateixi depressió. Plantejar-se petits reptes a poc a poc farà que l'autoestima augmenti i amb això, l'activitat física també podrà anar creixent en durada i varietat.

Veure's en petits grups

Un dels símptomes més clars de la depressió és que qui la pateix no desitja veure's amb ningú. El més habitual és voler estar sol o pel cap alt amb alguns membres de la família.

Resulta molt complex pensar sortir al carrer i assistir a un esdeveniment o quedar amb el grup d'amics de tota la vida. No importa. Es tracta d'anar a poc a poc també amb això i començar a acceptar quedar tot sol amb la gent més estimada o en grups de dos o tres amics amb qui sempre ha existit una confiança important i una complicitat especial. Sortir a veure una pel·lícula, visitar un museu o sortir a prendre un cafè a una terrassa un dia assolellat és un gran inici.

Es tracta, al cap i a la fi, d'anar trencant aquest aïllament que es produeix i tornar a enganxar-se en petites dosis amb el món.

Deprimida

El son

La depressió provoca generalment desfasaments en el dormir. Hi ha els qui tenen enormes dificultats per agafar el son i d'altres que no fan més que dormir. Ambdues situacions poden donar-se i en tot cas poden provocar un empitjorament de la situació de qui es troba deprimit.

L'ideal per a qualsevol persona és dormir entre set i nou hores i per aconseguir que això passi –i que es doni a la nit, com és l'aconsellable–, el millor és seguir una sèrie de pautes com no fer la migdiada durant el dia, respectar els mateixos horaris d'ajeure's i aixecar-se cada dia i realitzar una rutina relaxant abans d'anar al llit.

Les substàncies estimulants

L'ús de l'alcohol o de drogues pot fer que qui pateix la depressió se senti temporalment millor, amb un efecte d'eufòria. Tanmateix, quan es passa l'efecte, el normal és que l'empitjorament de la situació del malalt sigui evident. A més, el consum d'aquestes substàncies unit a la medicació pot convertir-se en una bomba de rellotgeria, amb la qual cosa cal evitar-les si es vol aconseguir recuperar la motivació.

L'estrès

És una de les circumstàncies que més poden afectar una persona que pateix depressió. Tant que els pot reduir alarmantment la seva capacitat per enfrontar-se a situacions d'alta pressió.

Per tractar de reduir l'estrès, es poden intentar posar en pràctica els següents consells: aplicar tècniques de relaxació, identificar els pensaments negatius i buscar al seu lloc aspectes positius, establir un protocol de comptar fins a 10 quan se sigui immers en un moment d'estrès o ansietat, conversar amb éssers estimats que es preocupin realment per qui estigui patint el mal moment i, finalment, reflexionar al final del dia sobre com ha anat aquest i comptabilitzar els moments positius que s'han viscut.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat