La propagació del coronavirus ha disminuït en alguns països gràcies als confinaments durs, confinaments o programes de vacunació. Malgrat tot, és "prematur" i "poc realista" pensar que la pandèmia s'acabarà enguany. Així ho ha verbalitzat aquest dilluns el director executiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Michael Ryan, en roda de premsa. D'aquesta manera, ha constatat que vacunar les persones més vulnerables, inclosos els treballadors sanitaris, ajuda a eliminar la "tragèdia i la por" de la situació i ajuda a alleugerir la pressió sobre els hospitals, i el virus "està sota control".

Malgrat els missatges positius, una dosi de realisme: "Serà molt prematur i poc realista pensar que acabarem amb aquest virus a finals d'any", ha detallat. "Si les vacunes comencen a no només afectar en les morts i hospitalitzacions, sinó que tenen un impacte significatiu en la dinàmica de transmissió i risc de transmissió, crec que anirem cap al control d'aquesta pandèmia". 

El nombre de noves infeccions mundials va augmentar la setmana passada per primera vegada en dos mesos. Els casos reportats van augmentar sobretot a la part més oriental del Mediterrani. "Això és decebedor, però no sorprèn", ha exposat també el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Estem treballant per entendre millor aquests augments de la transmissió. Una part, sembla que van lligats al relaxament de les mesures de salut pública, la circulació continuada de variants i gent que abaixa la guàrdia". Tot i això, ha exposat que les vacunes ajudarien a salvar vides, però també ha advertit que "si els països confien únicament en les vacunes, cometen un error".

Així ha remarcat que la base de la resposta contra el coronavirus continuen sent les "mesures bàsiques de salut pública". 

Desigualtat en l'accés a les vacunes

Tedros també ha destacat durant la roda de premsa la desigualtat en l'accés a les vacunes contra el coronavirus. D'aquesta manera, es va ressaltar el paper de Covax, que ha fet possible que les primeres dosis arribin a l'Àfrica i hagin començat a ser administrades. Els dos primers països a rebre dosis de vacuna anti-Covid han estat Costa d'Ivori i Ghana. 

Tot i això, ha exposat que és "lamentable" que hagi passat tres mesos després que alguns dels països més rics "iniciessin les seves campanyes de vacunació". Cal recordar que la Unió Europea va començar el 27 de desembre, però el Regne Unit i els Estats Units ho van fer abans. A més, alguns països de la UE tenen un estoc considerable de vacunes, com per exemple, Alemanya, que en té prop d'un milió sense fer servir

 

 

Imatge principal: SARS-CoV-2 / NIH Image Gallery - Flickr