Els països africans estan començant una campanya massiva de vacunació contra el coronavirus mitjançant la iniciativa Covax que busca garantir dosis de manera justa amb els països més pobres

Costa d'Ivori és una de les primeres a beneficiar-se de la iniciativa de distribució de Covax, recolzada per l'ONU, que ha començat aquest dilluns. Ghana també té previst començar aquesta setmana. La presidenta del país africà Nana Akufo-Addo s'ha convertit en la primera a rebre una vacuna contra el coronavirus mitjançant aquest programa. 

Així, Akufo-Addo ha instat a la gent a inocular-se i a no creure que les teories de la conspiració posin en dubte el programa de vacunació que, amb unes 600.000 dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca a tot el país, començarà aquest dimarts. D'aquesta manera, insisteix que s'ha posat la vacuna com a manera de garantir que és segura.

Segons recull la BBC, la campanya estarà centrada en els més vulnerables (majors de 60 anys o amb greus problemes de salut subjacents) i en treballadors essencials, com ara professionals mèdics, professors, policies i fins i tot, alguns periodistes.

Però les dones embarassades i els menors de 18 anys no formen part, de moment, de la campanya de vacunació perquè les autoritats del país han dit que no hi ha prou dades sobre els efectes secundaris de les vacunes en aquests grups. 

Mites contra la vacuna

El mateix portal britànic exposa que el fet que Nana Akufo Addo s'hagin vacunat és per fer front als recels que la població té contra la vacuna. Alguns creuen que és una estratègia de vacunació per reduir la població del país fent-los infèrtils, altres pensen que les vacunes poden ser falses. 

L'Autoritat d'Aliments i drogues del país ha aprovat també la vacuna russa Sputnik V de Rússia per a l'ús d'emergència i el procés de certificació està també en curs per a altres vacunes. 

Arribada a l'Àfrica

Covax va lliurar les primeres dosis de la vacuna anti-Covid la setmana passada en un programa que busca compensar l'impacte dels països rics i garantir que els països pobres no esperin anys per començar a inocular persones. Així doncs, un avió que transportava 600.000 dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca ha aterrat aquest dimecres a Accra, la capital de Ghana, on dimarts s'administraran als treballadors sanitaris de primera línia. Algunes altres dosis viatjaran fins a Costa d'Ivori i es facilitaran a partir de dilluns. 

L'objectiu de Covax és distribuir suficients vacunes durant els pròxims sis mesos per inocular el 3% de la població de 145 països, suficient per cobrir els treballadors i professionals sanitaris i alguns dels més vulnerables. Segons el diari britànic The Guardian, es preveu que se'n puguin lliurar desenes de milions a finals d'any. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de vacuna anti-Covid / Efe