Segons una anàlisi feta per la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, gairebé el 70% de totes les vacunes contra el coronavirus que s'estan aplicant a escala mundial s'han administrat als 50 països més rics, en comparació amb el 0,1% administrat als 50 països més pobres. Així, no és d'estranyar que alguns països hagin fet una crida perquè els països rics no acumulin vacunes i els que no són tan rics, puguin vacunar també a la seva població. 

És el cas de Mèxic, que ha presentat una petició al consell de seguretat de l'ONU perquè els països deixin d'aclaparar vacunes contra el coronavirus mentre que els més pobres es queden enrere. Així, les tres quartes parts de les primeres dosis s'han administrat a ciutadans de només deu països que representen el 60% del PIB global, va detallar el ministre d'exteriors mexicà, Marcelo Ebrard, mentre que a més de 100 països no s'hauria administrat cap dosi de la vacuna. 

"Demanem als països evitar l'aclaparament de vacunes i accelerar les primeres etapes de lliurament de Covax per donar prioritat als països amb menys recursos", detallava aquest dimecres Ebrard i recull Reuters. D'aquesta manera, va confirmar que fins ara no s'han distribuït vacunes sota la iniciativa Covax. Des de l'Organització Panamericana de la Salut van dir que els països podrien esperar els primers enviaments aviat, tot i que serien petits.

En total, ja s'han adherit més de 190 països a Covax, que té com a objectiu garantir un accés equitatiu a les vacunes. Està dirigit conjuntament per l'aliança Gavi, l'OMS, la Coalició per a les innovacions en la preparació de l'epidèmia i l'Unicef. "És urgent revertir la injustícia que s'està cometent perquè en depèn la seguretat de tota la humanitat", ha subratllat. 

"Fracàs moral catastròfic" 

A finals de gener, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va avisar que el món estava "a la vora d'un fracàs moral catastròfic" per la desigualtat en la distribució de les vacunes contra el coronavirus. De fet, ja s'advertia aleshores que això només prolongaria la pandèmia, les restriccions i el patiment humà i econòmic. 

En aquesta línia, un informe de la Unitat d'Intel·ligència de la revista The Economist prediu que els països rics amb accés a les vacunes aconseguiran inocular els seus ciutadans més vulnerables al març, altres països, es posaran al dia a finals de juny. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una dosi de vacuna anti-Covid / Efe