Després de mesos de reflexió i de visitar diversos territoris de l'Estat, finalment Yolanda Díaz, vicepresidenta del govern espanyol, presentarà la candidatura de la plataforma Sumar a les eleccions generals que s'esperen per al mes de desembre de 2023. Des del seu projecte han convocat un acte el 2 d'abril a Madrid: "Ens agradaria que estiguessis amb nosaltres. Tenim moltes coses per explicar-te", es llegeix en el seu missatge a les xarxes socials: "Des de Sumar volem fer moltes coses per millorar el país en què vivim, però no podem fer-les soles. Necessitem tota la ciutadania. Et necessitem a tu". Aquest acte suposa així el final del seu famós "procés d'escolta", que va començar mesos enrere també a Madrid i que l'ha portat a diferents ciutats de l'Estat. L'última ha estat Sevilla, on coincidint amb un dels moments de màxima de tensió amb Podemos pel paper que hauria de tenir el partit en aquesta plataforma electoral, Díaz va parafrasejar Pablo Iglesias. 

En aquest acte a Sevilla, la ministra de Treball ja va avançar que prendria una de les "decisions més importants de la seva vida" amb caràcter immediat, amb la que esperava poder contribuir a Espanya. Díaz va utilitzar una de les frases de Pablo Iglesias el 2019 per reclamar la unitat de l'esquerra davant la possibilitat d'un govern del PP amb el suport de Vox, ja sigui extern o en forma de coalició, tal com auguren les enquestes. Amb aquestes paraules del seu successor com a vicepresident, Díaz reclamava que quan les organitzacions coincideixen en el 90% del seu programa, han d'estar a l'altura del repte i caminar juntes. Un dia abans de l'acte de Díaz, Podemos celebra el seu Consell Ciutadà estatal. La darrera reclamació dels morats per entrar a Sumar es pactar una coalició bilateral i Pablo Iglesias ha reclamat primàries per veure qui encapçala la llista electoral a les eleccions generals. 

L'acord entre Díaz i Podemos sembla ser complicat. Els morats, liderats per les ministres Ione Belarra i Irene Montero, no van assistir a aquest acte a Sevilla, tot i que la vicepresidenta del govern espanyol els havia convidat.  En canvi, sí que s'hi van veure altres líders andalusos d'Izquierda Unida, el Partit Comunista Andalús (PCA) i Más País. Aquesta mateixa setmana, el ministre i líder d'IU, Alberto Garzón, apostava per una candidatura conjunta de l'esquerra sota el paraigua de Sumar, mentre que el líder de Más País, Íñigo Errejón, va compartir amb Díaz un acte a Madrid la setmana passada.