La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha respost a la darrera petició d'Irene Montero perquè Díaz s'afanyi a decidir si vol encapçalar una candidatura conjunta amb Podemos o no de cara a les eleccions generals d'enguany. "Perquè les coses vagin bé, perquè sumem, necessitem discreció i sí que els dic que deixem treballar Sumar (...). Per tant, si volem sumar, fem-ho bé, amb discreció i amb afecte", ha afirmat en una atenció als mitjans de comunicació amb motiu de la presentació d'una nova col·lecció del dissenyador Hannibal Laguna a la Madrid Fashion Week.

Díaz, impulsora de la nova plataforma d'esquerres Sumar, també ha aprofitat l'avinentesa per subratllar que Sumar s'està reunint amb "totes les formacions polítiques" a l'esquerra del PSOE, inclosa Podemos. I que perquè aquestes converses arribin a bon port cal prudència. Des de Sumar, segons expliquen des de l'entorn de la vicepresidenta, es mantenen contactes amb múltiples formacions polítiques i apunten que aquests contactes podrien arribar a la quinzena d'organitzacions polítiques.

Montero apressa Díaz a decidir si vol ser candidata amb Podemos

Recentment, en una entrevista a Ràdio Euskadi, Irene Montero ha apressat Yolanda Díaz perquè aclareixi si vol ser candidata a les eleccions generals de 2023 en una coalició de les forces situades a l'esquerra del PSOE que inclogui Podemos. I és que Montero ha expressat que "cal anar ràpid" i que, fins i tot, es va "tard". 

"Quan acabi de construir-ho i decideixi si serà candidata i si vol ser també la candidata de Podem, aquí estarem per posar-nos a treballar. A nosaltres ens agradaria que fos com més aviat millor. Mentrestant, nosaltres tenim molta feina per tenir-ho tot a punt i fer la nostra part de treball: que el nostre espai polític estigui tan fort com sigui possible per sortir a guanyar i governar amb més força", ha assenyalat en una entrevista a Radio Euskadi.

Millora la relació de Díaz amb Podemos

La relació entre Díaz i Podemos, segons fonts de Podemos, ha millorat darrerament després d'alguns moments de distanciament i tensió. Una tensió que havia crescut arran de la pressió de Podemos per tancar com més aviat millor una aliança electoral.  En aquest sentit, escau esmentar que al desembre, Díaz va declarar que la seva relació amb Podemos no estava trencada i que Sumar és un moviment "imparable" i un "autèntic revulsiu" per a l'esquerra, tot i que va subratllar que al projecte encara li falta "massa gent".

Si bé fonts de Podemos confirmen que ambdues parts s'han apropat, escau recordar que Díaz ha rebutjat fer campanya amb Podemos en les eleccions municipals del 28-M. De moment, no han arribat a un acord de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. Veurem si són capaços de fer-ho per les generals del mes de desembre.