Durant la votació de la reforma de la llei Mordassa, que va naufragar al Congrés la passada setmana, Pablo Iglesias intervenia a TV3 per criticar el partit que ell mateix va fundar per votar amb el PSOE i acusar Bildu i ERC de fer caure la votació amb els seus vots en contra. "Crec que és un error per part dels nostres companys que hagin pensat que això, caminar amb el PSOE i intentar acusar ERC i Bildu, era un bon negoci", assegurava en la seva intervenció televisiva Iglesias, uns comentaris que han caigut molt malament en el seu partit, especialment als diputats del País Basc i Catalunya, que s'enfronten precisament a Bildu i ERC en les pròximes eleccions municipals a finals del mes de maig, tal com recull El Confidencial. Tot i que Iglesias va abandonar la política activa ja fa gairebé dos anys, després del fracàs de Podemos a les eleccions madrilenyes que va avançar Isabel Díaz Ayuso, segueix enviant els seus missatges a través de les xarxes socials o mitjans de comunicació, que continuen tenint un impacte en la seva formació. Ara més que mai, en plena negociació amb Yolanda Díaz pel futur de la seva plataforma Sumar, en la que Podemos encara no ha aclarit si s'hi vol integrar. 

A més, també lamenten que Iglesias va insistir tant a televisió com a les xarxes socials que havia estat el PSOE qui apostava per votar el text de la reforma de la llei mordassa quan encara no hi havia un acord en alguns punts, sense tenir en compte que Unidas Podemos també va voler seguir aquesta via, assegurant que així tindrien més temps per negociar modificacions futures, igual que el PNB. Aitor Esteban, portaveu dels bascos, va criticar també a EH Bildu i ERC per no aprovar aquesta reforma, criticant que per uns pocs punts en què no s'havia aconseguit arribar a un acord, es mantingués la llei mordassa tal com està ara mateix. 

Yolanda Díaz cita Iglesias en mig de la tensió

A més, tal com han indicat des d'Unidas Podemos a El Confidencial, aquestes polèmiques paraules d'Iglesias no es limitaven a la llei mordassa, sinó que són una mostra de la tensió entre Podemos i la vicepresidenta Yolanda Díaz. En el debat sobre el vot de la formació a aquesta reforma, totes les forces que integren Unidas Podemos estaven a favor de la reforma, menys Podemos. Aquest cap de setmana, en un acte multitudinari a Sevilla, la vicepresidenta del govern espanyol ha citat una frase de Pablo Iglesias el 2019, fet que s'entén com un missatge a la formació enmig de la negociació perquè s'afegeixin a la plataforma Sumar de cara a les eleccions generals de finals de 2023: "Sé del cert que és difícil sumar tradicions diferents, que és difícil sumar el que és diferent, a les persones que venen de tradicions polítiques diferents. Però tinc clar que quan aspirem a canviar el nostre país, quan coincidim en el 90% del programa polític, hem d'estar a l'altura del repte que ens ocupa. 

 

En les últimes setmanes, les crítiques de Podemos al PSOE, que han estat contínues durant tota la legislatura, s'han intensificat més que mai arran de la llei del "només sí és sí", després que els socialistes aprovessin reformar-la amb la dreta. Enmig del clima electoral que marcarà les pròximes setmanes i que ja s'ha instal·lat al Congrés, el portaveu de Podemos, Pablo Echenique va escriure a les xarxes, després que el partit votés a favor de la reforma: "Eliminar les pilotes de goma que mutilen ulls. Prohibir les devolucions en calent que violen els drets humans. Modificar la desobediència i les faltes de respecte que produeixen milers de multes arbitràries. Exactament, quina d'aquestes propostes era demanar la lluna per algú d'esquerres?", en referència als punts que no es van acordar i que han fet caure la reforma.