Un cop més, els líders de Vox surten impunes de manifestacions xenòfobes que per a molts són delicte, concretament un delicte d’odi. Aquesta vegada ha estat el portaveu de la formació d’extrema dreta Iván Espinosa de los Monteros, que va afirmar en una entrevista televisiva que “un estranger és tres vegades més propens a violar que un espanyol”.  Aquestes declaracions van ser denunciades davant un jutjat d’Alcobendas (Madrid), però la jutge ho ha arxivat en considerar que no n’hi ha prou amb expressar idees o opinions odioses per cometre un delicte d’odi.

D’aquesta manera, la denúncia presentada per l’advocat de Reus Hilal Tarkou en nom de l’associació Watani no tirarà endavant. L’entitat promou la convivència i persegueix els atacs als immigrants per part de formacions de l’extrema dreta com l’extinta Plataforma per Catalunya i ara Vox.

Absolutament desafortunada

La magistrada, segons una interlocutòria que avança eldiario.es, sosté que l’afirmació d’Espinosa de los Monteros pot ser “sensacionalista” i “absolutament desafortunada", però entén que no pot ser considerada un delicte d’odi perquè en pronunciar-la, l’ara portaveu del Vox al Congrés no va fomentar la discriminació, l’odi o la violència contra els estrangers. Espinosa de los Monteros va fer aquestes declaracions durant una entrevista a Antena 3 el 5 de novembre del 2019, pocs dies abans de les eleccions generals. Durant la campanya electoral, Vox va vincular la immigració amb la criminalitat.

La jutge, al seu escrit, sosté que amb aquesta frase Espinosa de los Monteros buscava un “efecte sensacionalista” adreçat a captar l’electorat més contrari a la immigració, però això no és suficient per obrir una causa per delicte d’odi, perquè la jurisprudència exigeix que s’inciti a la comissió de fets discriminatoris que recull el tipus penal. La frase, sosté la magistrada, “pot ser errònia i absolutament desafortunada des del punt de vista moral o ètic”, però no té “la virtualitat suficient” per posar en perill el col·lectiu immigrant.

Javier Ortega Smith EFE

El Suprem va arxivar una querella contra Javier Ortega Smith per un delicte d'odi / Efe

Antecedents

No és el primer cop que una denúncia per delicte d’odi contra un dirigent de Vox no prospera. El novembre passat, el Tribunal Suprem va arxivar una querella pels delictes d’incitació a l’odi i de calúmnies i injúries greus contra el secretari general de Vox i diputat Javier Ortega Smith per haver declarat, també en un programa de televisió, que les Tretze Roses, el nom col·lectiu amb què es coneix el grup de tretze joves d'entre 18 i 29 anys que van ser afusellades pel franquisme el 5 d'agost de 1939, havien "violat, torturat i assassinat".

Imatge principal, el portaveu de Vox al Congrés dels Diputats Iván Espinosa de los Monteros / Efe