Les Tretze Roses, el nom col·lectiu amb què es coneix el grup de tretze joves d’entre 18 i 29 anys, que van ser afusellades pel franquisme el 5 d’agost del 1939, haurien “violat, torturat i assassinat” segons el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, que així ho ha declarat al programa Los Desayunos de la televisió pública espanyola.

El número dos del partit ultra Vox ha agafat així el fil obert ahir per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso (PP) i el seu vicepresident, Ignacio Aguado (Cs), on es van referir a la “crema d’esglésies del 36” i ha afegit aquestes polèmiques declaracions.

En concret, Ortega Smith ha assegurat que es parla molt del cop d’estat feixista -ell s’hi ha referit com a “el alzamiento”-, “però no de la preguera, dels cops d’estat promoguts pel Partit Socialista”, i ha assegurat que no es coneix prou la repressió feta des del bàndol fidel a la República.

En aquest sentit, Ortega Smith ha assegurat que no s’expliquen prou els episodis de tortures que van tenir lloc a les “txeques de Madrid” i en aquest punt ha afirmat que membres de Les 13 Roses “violaven, torturaven i assassinaven vilment”. “Van cometre crims brutals”, ha afegit.