Xavier Trias està disposat a fer el pas per ser candidat a l'alcaldia de Barcelona per Junts per Catalunya, tal com han informat fonts properes a l'exalcalde de la capital catalana a ElNacional.cat. Aquesta decisió arriba mesos després de reflexió: durant l'estiu va assegurar que es decidiria durant el mes de setembre, però la consulta per la sortida de Junts del Govern va suposar un canvi de plans. Finalment, avui anunciarà als seus companys la seva decisió en el sopar de la Federació de Junts a Barcelona. Des del primer moment, la idea que Trias es pogués tornar a presentar engrescava al partit, que ha anat enviant missatges a favor de la seva candidatura. Un cop anunciada la seva disposició a ser candidat, Trias haurà de passar per unes primàries. Avui, no hi ha cap altre candidat. 

A més, l'exconseller de Salut, Josep Maria Argimon ja havia anat donant pistes durant les últimes setmanes de la seva disposició de formar part de la llista electoral de Junts si era Xavier Trias qui es presentava a l'alcaldia de Barcelona, com confirmarà avui mateix. A finals d'octubre, Argimon deixava caure el següent: "Trias és amic meu i si he arribat a acceptar a ser conseller, acceptaria altres elements de la política pública sempre que pensi que pugui fer un servei", supeditant la seva decisió al que decidís l'exalcalde. Una altra exconsellera que ha animat a Trias a presentar-se ha estat Victòria Alsina, que fins a la sortida de Junts del Govern havia estat la titular d'Exteriors. "El millor que li pot passar a Junts, a Barcelona i al país és que Xavier Trias decideixi encapçalar la llista", deia, al novembre, considerant-lo clau per sortir de l'actual "situació d'emergència" en la que es troba la ciutat. A més, és va posar a la seva disposició "per tot el que necessités", preguntada per si voldria, com Argimon, formar part de la seva llista electoral. 

Baixa del PDeCAT

Tal com va avançar ElNacional.cat, enmig dels rumors sobre la seva candidatura a les eleccions municipals, Trias es va donar de baixa del PDeCAT, partit que va militar fins al mes de setembre. Ho va fer per carta, segons apuntaven fonts de l’entorn de Trias, que des d'aquell moment és únicament militant de Junts per Catalunya, partit pel qual es presentarà. El nom de Xavier Trias ha estat a totes les paperetes des que Elsa Artadi, que ja havia estat proclamada candidata per intentar prendre-li l'alcaldia a Ada Colau, va anunciar que abandonava la política activa. 

Durant la consulta sobre el futur de Junts al Govern, l'exalcalde va fer campanya per la permanència, assegurant que sortir-ne seria "erroni i equivocat", reclamant la unitat de l'independentisme. "Cada vegada que algú em diu que vol que em presenti, li dic és que el més importantment és que ens deixem de barallar entre tots. No prenc cap decisió perquè estic estupefacte. Ja vaig dir que una de les condicions perquè em presenti és que no hi hagi disputes", reflexionava fa dos mesos.