L’exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, continua mantenint la incògnita de si es presentarà a les eleccions municipals previstes per al 28 de maig, el que sí que ha fet, en tot cas, és anar desbrossant el camí per facilitar la seva més que possible candidatura. Al setembre, segons ha confirmat elNacional.cat, Trias es va donar de baixa del PDeCAT, partit on aleshores encara militava. Ho va fer per carta, segons han apuntat fonts de l’entorn de Trias, que ara és únicament militant de Junts per Catalunya. De fet, fa unes setmanes l’exalcalde ja va manifestar en una entrevista a ‘betevé’ la seva intenció d’abandonar el PDeCAT.

Xavier Trias ha estat el nom que més ha sonat com a candidat de Junts pel 28-M un cop Elsa Artadi, que ja havia estat proclamada com a candidata, va decidir abandonar de sobte la política activa a principis de maig. Trias, que va guanyar les eleccions municipals del 2011, va rebutjar en un primer moment que pogués ser el candidat, atesa la seva edat, 76 anys, i el fet que està jubilat i retirat de la primera línia política. Amb tot, al pas dels mesos i la falta d’un altre nom amb consistència per aglutinar el vot de Junts ha fet que l’eventual candidatura de Trias hagi agafat més força i en aquest sentit, que hagi trencat amarres amb el PDeCAT es pot interpretar com una maniobra per aplanar el camí per fer-ho.

En tot cas, Xavier Trias ha insistit diverses vegades que només prendria la decisió de presentar-se si comprovava que tenia possibilitats reals de guanyar, tot assegurant, en una entrevista a Catalunya Ràdio a principis de setembre que “no té sentit que em presenti si no tinc possibilitats de guanyar". Així mateix, Trias ha volgut donar-se temps per meditar la decisió final, ja que en un primer moment es va donar l’estiu de termini per decidir-ho però després, a causa primer de la celebració del Congrés de Junts per Catalunya i més recentment, de la crisi de Govern que ha acabat amb la sortida de Junts de l’executiu, Trias encara no ha donat el Sí a presentar-se com a cap de llista.

Anunci "a curt termini"

En tot cas, estripar el carnet del PDeCAT suposa refermar l’aposta de Junts quan segueix sobre Trias la pressió perquè l’exalcalde sigui el cap de llista d’aquest partit i presenti batalla a Ada Colau a les eleccions de maig. En aquest sentit, el portaveu del grup municipal de Junts a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí Galbis, va assegurar dilluns passat que ha de ser el mateix Trias “el que ha de donar la notícia en el moment que ho consideri oportú”, a més d’expressar el seu desig del fet que “acabi a bon port”. A més, Martí Galbis també va donar per fet que la decisió final s’anunciaria “a curt termini”.