Per més pactes que Vox estigui aconseguint amb el Partit Popular, des de les eleccions andaluses, la formació d'extrema dreta no aixeca el cap i pocs dies abans de les eleccions generals la feblesa del partit de Santiago Abascal es fa més que patent. El blanquejament dels populars a la formació d'extrema dreta no està seduint els votants de cara al 23-J. Segons indiquen les enquestes que publiquen avui l'ABC i El País, Vox passaria dels actuals 52 escons a uns 25-43. El ventall encara és ampli, però la tendència és la mateixa: Vox recula. 

🤔 Per què s'avancen les eleccions generals 2023?

✉️ Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals 2023? Terminis i documentació

✈️ Com em puc excusar d'una mesa electoral a les eleccions generals si tinc un viatge?

Tot plegat passa factura al PP d'Alberto Núñez Feijóo. Després de demostrar que no tenien cap problema a pactar amb l'extrema dreta, ara aquesta no tindria la força de dur-los a la Moncloa. Segons el sondeig d'El País, el PP obtindria 120 diputats i, si bé és una millora respecte als 89 de l'any 2019, no seria suficient per arribar a la majoria absoluta, fins i tot comptant amb Vox. 

enquesta elpais juliol 2023

Font: El País

L'enquesta de l'ABC porta millors notícies a Génova. En aquest sondeig atorga als populars entre 150 i 154 escons. Encara lluny de la majoria absoluta, però prou a prop per arribar-hi amb els mals resultats d'Abascal. 

enquesta abc juliol 2023

Font: ABC

Una altra enquesta publicada aquest dilluns a El Español mostra les mateixes tendències i remarca que tant PSOE com PP pugen a costa dels votants de Sumar i Vox. 

Esperança a l'esquerra espanyola

Mentre que la dreta espanyola perd embranzida, l'esquerra en recupera. Per una banda, el PSOE es recupera a les enquestes superant la barrera dels 100 diputats, concretament, se situa entre els 107 i els 111 representants. Es tracta de pitjors resultats que l'any 2019, quan en van obtenir 120. Tanmateix, en comparació amb les enquestes anteriors, els socialistes poden estar més que satisfets. 

Per altra banda, Sumar podria consolidar els escons que té actualment Unidas Podemos, 35. Les opcions de Yolanda Díaz es mouen entre els 30 i els 35 escons. És a dir, la nova confluència de partits no aposta per ser la nova representació d'aquest espai polític, però la feblesa de Vox obre la porta a la formació de Díaz de col·locar-se com a tercera força al Congrés dels Diputats. En l'escenari que dibuixa El País, PSOE i Sumar es podrien plantejar seguir a la Moncloa si aconsegueixen el suport de la resta de partits del Parlament, en la línia del pacte d'investidura de fa quatre anys. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya perdria força, passant dels 13 representants actuals a uns 9 o 10. Junts per Catalunya obtindria entre 7 i 10 representants. Finalment, la CUP recula a un escó.