El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que durant anys va estar en el punt de mira de Vox pel seu paper en el procés i l'1-O, és ara poc menys que un heroi nacional (espanyol) que s'ha enfrontat al Govern de Pere Aragonès i els seus plans per fer un nou "cop". Aquesta ha estat la lectura que el portaveu de la formació d'extrema dreta, Jorge Buxadé, ha fet de la seva destitució avançada aquest dilluns per ElNacional.cat. Buxadé, que ha qualificat de "mala notícia" la seva destitució, l'ha atribuït a les "discussions" que assegura que tenia amb la cúpula del Govern.

Ho ha dit en una roda de premsa, on també ha situat la destitució com "un pas més" en el "cop" en què assegura que es troba immers l'Executiu català. tot augurant que el seu substitut, el fins ara cap de la Regió Policial de Tarragona dels Mossos d'Esquadra, Josep Maria Estela, "se sotmetrà en tot a les instruccions polítiques i administratives del Govern".

La formació ultra ha assegurat que el cos de Mossos es troba en una situació "convulsa" per la "pressió" que rep del Govern d'Aragonès per "imposar criteris ideològics" en el seu funcionament i afavorir els qui segueixen les seves actituds|postures separatistes, mentre s'"arracona i expedienta" als defensors de la unitat nacional, la seguretat dels espanyols o el compliment de la Constitució i l'ordenament jurídic. "Sembla que Trapero tenia discussions amb els colpistes en el Govern i per tant és una mala notícia, com tot el que ve de Catalunya últimament, tret del que fa Vox", ha lamentat el també eurodiputat.

Què deia Vox fa un any?

Fa només un any, quan Trapero va ser absolt del seu judici a l'Audiència Nacional, Vox ho va qualificar de "terrible" i "vergonya". El secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, va arribar a demanar a la Fiscalia que recorrés l'absolució al Suprem. 

Ortega Smith va assegurar aleshores que Trapero era "el cap d'una banda de colpistes al capdavant d'una força armada com els Mossos" i hi havia "proves que l'incriminaven". "És una vergonya. Estava acusat de delictes greus com a sedició, organització criminal i desobediència", va explicar en una entrevista a RTVE.

Qui també ha criticat la destitució de Trapero ha estat el PSC, que a través de la seva nova portaveu, Elia Tortolero, ha qualificat la decisió d'"error". Tanmateix, la socialista no ha volgut mullar-se sobre si la destitució obeeix a motius polítics. "Els Mossos necessiten estabilitat i confiança, així que no ens sembla una bona decisió", ha defensat Tortolero.

 

 

Imatge principal: el portaveu de Vox, Jorge Buxadé, en una imatge d'arxiu / Foto: Europa Press