El PSC veu un "error" la destitució del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que ha avançat aquest dilluns al matí ElNacional.cat. Així ho ha dit la nova portaveu de la formació, Elia Tortolero, en la roda de premsa posterior a la primera reunió que ha celebrat la nova executiva del partit. Tortolero ha expressat "tot el reconeixement" del partit al màxim dirigent del cos. "Creiem que és un error. Els Mossos necessiten estabilitat i confiança, així que no ens sembla una bona decisió", ha defensat Tortolero. La portaveu dels socialistes també ha reivindicat que la matèria de la seguretat "és molt important" per al partit "perquè dona estabilitat a la ciutadania i és una política d'esquerra". 

Preguntada per si creu que la destitució obeeix a motius polítics, Tortolero no ho ha descartat però tampoc ha volgut entrar-hi. Només ha aclarit que si realment és així "és un error". "No celebrem la destitució", ha afegit. Està previst que aquesta tarda a les 15h compareguin en roda de premsa per explicar la destitució el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el director general de la Policia, Pere Ferrer.

 

Aquesta, doncs, és una nova discrepància entre el Govern i el PSC, que ja va carregar amb duresa contra la nova directriu de l'Executiu que farà que els lletrats del Departament només acusin manifestants en cas que hi ha lesions acreditades provocades per persones identificades. Això va caure molt malament als socialistes i en especial al seu líder, Salvador Illa, que ho veu com un precedent perillós de cara al futur.

La pugna per la immersió

Per altra banda, Tortolero ha anunciat l'impuls d'unes "jornades per la llengua" que l'executiva de la formació encara està acabant de dissenyar. En qualsevol cas, la portaveu ha volgut convéncer que el PSC està al costat del català i que vol que aquesta llengua sigui "l'eix vertebrador de l'escola perquè els nens surtin aprenent els tres idiomes". 

Ara bé, també ha afegit que cal respectar i complir les sentències, en referència al dictamen tant del Tribunal Suprem com del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que han imposat un 25% de castellà a les aules catalanes, carregant-se d'aquesta manera el model d'immersió lingüística. En aquest sentit, la portaveu ha insistit que cal adaptar el model a cada realitat sociolingüística.

I en la mateixa línia dels discursos que van fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el mateix Illa al congrés del PSC, Tortolero ha demanat "no polititzar la llengua" i defensar el català i el castellà sense que una hagi d'anar en contra de l'altra. 

Sobre el congrés que els socialistes han celebrat aquest cap de setmana, Tortolero ha afirmat que el partit en surt reforçat i amb una estructura "moderna i innovadora sense precedents" a Catalunya que està basada en el "treball en equip" i en els "lideratges horitzontals" sense "caure en els personalismes". I ha recordat que l'objectiu de la formació és arribar a la Generalitat per crear un Govern "fort i d'unitat a Catalunya, amb Espanya i Europa". 

 

Imatge principal: primera reunió de la nova executiva de Salvador Illa / Foto: Europa Press