Vox creu que la majoria de la societat catalana ni sap què se celebra per la Diada Nacional de Catalunya ni li interessa. Així de clar i contundent s'ha mostrat el seu portaveu al Parlament, Joan Garriga, que ha acusat l'independentisme d'utilitzar la Guerra de Successió espanyola per crear odi entre catalans.

"El 1714 es lliurava un conflicte per la dinastia, i després va venir una guerra civil entre espanyols per la pugna entre dues cases. Els separatistes ho han utilitzat per enfrontar-nos i crear odi cap a Espanya. Però si li preguntem a la gent què celebrem, ni ho saben ni els interessa", ha afirmat.

 

Garriga, doncs, ha negat que l'11-S sigui realment la Diada Nacional de Catalunya: "És un dia de rancor i d'enfrontament entre catalans. Ho veurem demà amb xiulades a les ofrenes i manifestacions que acabaran amb algun contenidor cremat". 

El portaveu de la formació d'extrema dreta ha proposat que la Diada Nacional sigui Sant Jordi o el 27 d'abril, dia de la Mare de Déu de Montserrat. "Defensem una Diada de tots, arrelada, festiva i feliç", ha argumentat.

Medalla als represaliats

Per altra banda, Garriga ha carregat contra la Medalla d'Honor del Parlament que Laura Borràs entregarà aquesta mateixa tarda a una delegació de represaliats independentistes. El portaveu les ha qualificat de "medalles de la vergonya" i ha acusat els represaliats de ser uns "colpistes" i d'haver atemptat contra la legalitat, "alguns amb delictes penals".

Com ja va proposar ara fa uns dies, Garriga ha proposat que les medalles siguin atorgades als agents que van reprimir els votants de l'1-O. "Van mantenir la legalitat sacrificant el seu físic", ha lloat. Aquesta mateixa proposat va ser compartida per Ciutadans. De fet, cap partit de la dreta espanyolista assistirà a l'acte, igual que el PSC, que en boca del seu líder, Salvador Illa, va expressar que el reconeixement no responia a l'"esperit" que la Diada fos de tots.

Qui sí que assistirà a l'acte, a més de les formacions independentistes, són els comuns. Tanmateix, aquests no es van estalviar les crítiques cap a aquest reconeixement als represaliats pel procés. Concretament, van acusar Borràs "d'instrumentalitzar" la Medalla i d'usar-la de forma "partidista".

Recurs contra els avals

Per últim, Garriga ha confirmat que avui la seva formació ha presentat davant del Tribunal Constitucional (TC) un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret del Govern per tal que l'Institut Català de Finances (ICF) avali les multes dels alts càrrecs de la Generalitat perseguits pel Tribunal de Comptes. El portaveu ultra ha lamentat que aquests diners no es destinin "als catalans que ho estan passant malament".

 

Imatge principal: el portaveu de Vox al Parlament, Juan Garriga, en una imatge d'arxiu / Foto: ACN