La dreta espanyolista torna a l'ofensiva. Els grups parlamentaris de Vox, Ciutadans i el Partit Popular han tornat a aliar-se: la setmana ho van fer per tal de torpedinar la llei sobre el català, pactada per Esquerra Republicana, Junts, el PSC i els comuns, i dificultar la seva tramitació. Ara, l'objectiu ha estat el decret que va anunciar dilluns el Govern i que pretén protegir el català a les escoles i evitar la imposició del 25% de castellà que obliga el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'estratègia, com en l'ocasió anterior, consisteix a portar el decret al Consell de Garanties Estatutàries del Parlament, per tal d'entrebancar el procés i possiblement dinamitar la mesura.

Aquesta decisió arriba, novament, de forma sobtada. La setmana passada, la sol·licitud de dictamen del CGE ja va ser sorprenent perquè era el primer cop que la ultradreta de Vox optava per aquesta via. Fins aleshores, sempre havia clamat a favor de tancar el Consell, al·legant que duia a terme unes funcions duplicades amb l'administració central. Malgrat això, els de Santiago Abascal van trencar els seus principis amb "l'únic objectiu" de paralitzar la defensa del català a les escoles. A diferència de la llei, que ha vist paralitzada la seva aprovació al ple a l'espera de dictamen, ara no se suspèn el decret, que ja està en vigor. Concretament, va entrar en vigor el dilluns, quan es va publicar al DOGC, i està pendent que el ple el convalidi.

Ara, l'aposta de Vox per dificultar també arriba just l'endemà que el grup d'extrema dreta assegurés que no aniria al Consell de Garanties Estatutàries perquè, a parer seu, l'òrgan "no serveix de res". Segons fonts de Vox, el canvi d'opinió és per "posar més traves a les trampes i incompliments" del Govern. A més, els ultres confien que, a canvi, Ciutadans i el Partit Popular votaran al Congrés la seva petició d'aplicar l'article 155 de la Constitució per tal d'intervenir i aplicar "immediatament" la sentència del 25% que la Generalitat "ignora reiteradament".

Celebració de Ciutadans

El líder de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa, ja s'ha pronunciat aquest matí sobre el canvi de posicionament, i ho ha fet amb un missatge positiu. El taronja ha celebrat el "canvi d'opinió" de Vox que permetrà portar el decret al CGE. "Hem aconseguit que Vox rectifiqui", ha afegit. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ja va demanar ahir mateix als ultres que "rectifiquessin" per portar de forma conjunta el decret del Govern a l'òrgan parlamentari. "Cap afront a la democràcia pot quedar sense resposta. Cap instrument democràtic pot quedar sense utilitzar", va advertir.