Vox torna a enarborar la bandera de l'article 155. El partit d'extrema dreta liderat per Santiago Abascal ha presentat aquest dimarts al Congrés dels Diputats una proposició no de llei per tal que es torni a aplicar aquest article sobre Catalunya. Vox justifica la necessitat de la mesura al·legant que el decret llei del català aprovat per la Generalitat impedeix el compliment de la sentència del TSJC del 25% de castellà a les aules. La formació d'extrema dreta afirma que el decret aprovat per l'Executiu català el passat dilluns és l'"enèsim desafiament del Govern a l'estat de dret". Per això ells s'erigeixen com els defensors del "mandat de la justícia" amb aquest nou moviment contra el català al Congrés. 

"La tebiesa dels uns i la vilesa dels altres ens ha portat fins aquí", comença un tuit d'Abascal en què celebra la proposició no de llei del seu partit. El líder d'extrema dreta insisteix a dir que a Catalunya es persegueix la llengua espanyola. "Urgeix aplicar el 155 a Catalunya fins que no pari la persecució de l'espanyol a les seves aules i fins que els seus dirigents no s'aturin en la seva constant rebel·lia", sentència i afegeix: "Qui no estigui disposat a aplicar-ho, que es faci a un costat". 

Captura de pantalla 2022 05 31 a les 11.34.28

Anticatalanisme i campanya 

La proposició de Vox al Congrés dels Diputats exigint que es torni a aplicar el 155 coincideix amb la campanya de les eleccions andaluses, on l'anticatalanisme és un eix clau del programa de l'extrema dreta. Entre les propostes del partit d'extrema dreta per Andalusia s'inclou "suspendre l'autonomia catalana fins a la derrota sense pal·liatius del colpisme". És una proposta curiosa a presentar a la Junta d'Andalusia, la qual no té cap competència per materialitzar aquesta promesa electoral, però no és més que una mostra sobre com l'extrema dreta explota l'odi cap a Catalunya en temps de campanya. 

Coincidint amb la campanya, doncs, Vox es planta amb el famós article 155 davant del Congrés dels Diputats, en un cop d'efecte que arriba en un temps molt profitós per a la formació. L'amenaça del 155 és un dels tòpics recurrents de la formació ultra, la qual ara dona un cop d'efecte amb la seva proposició no de llei.

Mentrestant, el Govern ha enviat aquest mateix dimarts als centres educatius les instruccions que cal seguir sobre el decret llei del català. Les instruccions tracten de garantir que el català sigui la llengua vehicular a les escoles catalanes. El document també deixa clar que és el Departament d'Educació el que es fa responsable de qualsevol conseqüència jurídica que aquestes mesures puguin arrossegar.