Ciutadans torna als tribunals. La formació taronja, que fa de la justícia el seu instrument preferit per a recórrer les decisions i mesures que pren el Govern independentista, ha optat novament per la via de la Fiscalia per tal de fer front al català a les escoles. Tot plegat, un dia després que hagi acabat el termini que va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en una interlocutòria, i que obligava a posar en marxa el 25% de castellà a les aules el 31 de maig, a tot estirar. La Generalitat ha treballat per esquivar la sentència amb un decret que va de bracet de la llei que aprovaran ERC, Junts, PSC i comuns la setmana vinent al Parlament, i la conselleria d'Educació va enviar ahir les instruccions a les escoles per adaptar-se al nou marc legal.

Però aquest joc de mans del Govern no ha agradat a Ciutadans, que ha decidit apostar-ho tot en la seva ofensiva contra el català. I és que el partit ha portat la seva presidenta, Inés Arrimadas, a Barcelona per tal de presentar una denúncia contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a la Fiscalia Superior de Catalunya. Fa només dos mesos, els taronges ja van provar aquesta via, assegurant que el conseller era responsable de prevaricació, però en aquella ocasió la causa no va prosperar. Ara, esperen que sí que hi hagi avenços.

 

"Cambray és un brètol"

"Estem aquí, com sempre, defensant els drets dels catalans, perquè són els drets dels catalans els que està violant cada dia el Govern de la Generalitat", ha llançat Arrimadas, i ha advertit que el cas del decret que esquiva el 25% de castellà és un cas més. Tot seguit, ha assenyalat directament el titular d'Educació. "Venim a denunciar el conseller Cambray perquè està actuant com un brètol contra les famílies i els directors d'escoles que volen respectar i complir la llei, i respectar un projecte de cohesió social", ha dit sobre la imposició del castellà a les aules.

I no només això, sinó que ha avisat que Ciutadans anirà fins on faci falta. "Vull dir a tots els catalans que ens hem sentit abandonats pel govern d'Espanya, sigui del PSOE o del PP, i humiliats pel Govern nacionalista de Catalunya, que aquí continuarà una força política que no es ven i no cedirà mai davant els xantatges del nacionalisme", ha reblat. Per a fer-ho possible, ha explicat, com ja va informar ahir Ciutadans, que la formació també anirà al Tribunal Constitucional, i aprofitarà el Consell de Garanties Estatutàries per torpedinar el decret.

Cambray i companyia

El text de la denúncia assenyala directament Cambray, però també les altres "autoritats públiques responsables" de l'incompliment del 25%, que són altres càrrecs dintre de la Conselleria d'Educació. Amb això, Ciutadans demana al Fiscal que actuï contra ells. Arrimadas ha assegurat que el decret és "claríssimament un intent de desobediència". "No deixarem ni una infàmia sense combatre i no deixarem ni un instrument democràtic sense utilitzar per a defensar els drets dels catalans que en el fons és autodefensar-nos del Govern de la Generalitat", ha alertat.