Ja abans de la investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo, el PP va anunciar que portaria mocions sobre una llei d'amnistia a tots els parlaments autonòmics perquè els diputats socialistes haguessin de posicionar-se respecte d'aquesta possibilitat. El 20 de setembre, a Castella i Lleó els populars, juntament amb Vox, Cs i els partits regionalistes, la van reprovar. Llavors, el PSOE i Unidas Podemos hi van votar en contra, amb el líder dels socialistes assegurant que "complirien la Constitució". En canvi, a Catalunya, el PSC va votar en contra d'una llei d'amnistia durant el Debat de Política General. Ara, arriba el torn de Madrid, on el Partit Popular ha demanat que la votació sobre aquesta moció a l'Assemblea de la Comunitat sigui secreta perquè així els diputats del PSOE puguin votar "en llibertat" i sense pressions per part de la direcció del partit. Així ho ha anunciat el seu portaveu, Carlos Díaz-Pache, informant que la intenció del partit és que la votació de la preposició no de llei contra l'amnistia, que es debatrà dijous 5 d'octubre, sigui secreta. 

Les direccions provincials, "obligades" a donar suport a Pedro Sánchez 

"Els socialistes estan traint els seus propis principis i jo entenc que a algun diputat socialista a qui li agradaria certa intimitat en l'emissió del seu vot per a poder expressar-se en llibertat", ha exposat Díaz-Pache, després de la Junta de portaveus. Així, el que volen els populars madrilenys és que els socialistes no votin per "les obligacions que els imposen en contra dels seus propis principis des de la Direcció federal del seu partit". Aquest diumenge, tots els secretaris provincials del PSOE, sense cap excepció, ni tan sols la de Castella i la Manxa, on el secretari general del partit és Emiliano García-Page, han signat un manifest encapçalat per l'expresident del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, per donar suport a Sánchez. En ell, l'insten a formar un "govern de progrés i convivència", però en la que no es fa cap mena de menció a l'amnistia, una de les exigències dels partits independentistes per investir l'ara president en funcions. Aquest manifest també ha estat objecte de crítica per part dels populars madrilenys, que han retret que les direccions provincials han estat "obligades" a signar aquest document, on no aclareixen si estan a favor o en contra de l'amnistia. "Tothom està esperant una posició clara del PSOE després d'haver enviat els seus socis a aplanar el terreny", ha subratllat Díaz-Pache en referència al viatge de Yolanda Díaz a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont o els seus posicionaments obertament a favor de l'amnistia. "El suport entusiasta de Sumar no és correspost pels socialistes, que encara no han resolt els dubtes", ha reiterat el portaveu del PP. 

 

El passat 29 de setembre, el secretari general del PSOE a Madrid, Juan Lobato, va assegurar que si bé en el passat el seu partit no volia una llei d'amnistia, ara el resultat de les eleccions del 23-J, amb Pedro Sánchez depenent dels vots de Junts i Esquerra Republicana per mantenir-se a la Moncloa, ha provocat un canvi de posicions. "Diré una evidència. L'amnistia no la planteja ni la vol el PSOE, sinó l'hauria inclosa en el seu programa electoral. Ara, en democràcia, pot passar que tu tens un programa, obtens un resultat i no tot és blanc o negre. Moltes vegades de les 100 propostes que tenen no les pots posar totes en marxa, i n'has de tirar endavant unes altres", va reflexionar en una entrevista Antena 3 a finals de setembre, on no va deixar clar tampoc quin serà el posicionament del seu partit el pròxim dijous a l'Assemblea de Madrid.