Marta Rovira, secretària general d'Esquerra Republicana, se suma a les veus del seu partit que donen per "descomptada" l'amnistia, recordant l'acord entre els republicans i el PSOE per a la configuració de la Mesa del Congrés, tot recordant les dues altres condicions que han fixat per investir a Pedro Sánchez: avançar en l'autodeterminació i també posar remei al dèficit de finançament que pateix el país i el traspàs de Rodalies, entre altres mesures que afecten el "dia a dia" dels catalans. Així ho ha dit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, des de Ginebra, en què no ha volgut fixar un nou referèndum com a condició imprescindible per investir el candidat socialista. Preguntada per aquesta qüestió, Rovira ha conclòs que el PSOE, "com a mínim", hauria d'assumir el mateix que el 2019, en referència a l'existència d'un conflicte polític entre Catalunya i l'Estat: "Això no és una taula de diàleg, que s'ha ridiculitzat molt, però s'ha de posar en valor que va ser la primera vegada que es va reconèixer el conflicte", ha assenyalat la secretària general d'ERC. 

"Poder parlar sobre el referèndum"

D'aquesta manera, Rovira ha insistit que amb una amnistia no n'hi hauria prou per aconseguir els vots dels republicans en una hipotètica investidura de Pedro Sánchez les pròximes setmanes, i ha subratllat que cal "poder parlar i dialogar sobre el referèndum". En els últims dies, des del PSOE i el PSC, especialment després del debat de política general, es va tancar la porta a parlar sobre l'autodeterminació, però Rovira ha insistit que per al seu partit aquest és un element essencial: "El que estem demanant a Pedro Sánchez i Salvador Illa són més drets humans i més democràcia, per poder parlar i dialogar sobre el referèndum, com s'ha votat a Escòcia o el Quebec", ha assenyalat, i ha assegurat que, si s'hi neguen, es demostrarà que ella és més socialista i socialdemòcrata que el líder del PSC. 

Rovira ha volgut deixar ben clar, així, que ara mateix el PSOE no pot comptar amb els vots d'ERC, si no hi ha compromisos més enllà de l'amnistia, ja que "amb una llei no desapareixerà el 70 o 80% de Catalunya que vol votar", remarcant que ara és el moment de "tornar a fer política". Una llei d'amnistia podria suposar, alhora, el retorn de la secretària general d'ERC a Catalunya, però Rovira ha assegurat que en aquests moments no està pendent de si pot o no tornar al país. També el de Carles Puigdemont, a l'exili des del 2017, però Rovira s'ha negat a revelar quan temps fa que no parla amb el president, ja que això no ajudaria a "reconstruir forces i ponts", la qual cosa, segons Rovira, és el seu objectiu.